2 min. čitanja

FOTO Ekološka akcija čišćenja podmorja uvale Nečujam u sklopu projekta "Eko Šolta - ispod i poviše"

FOTO Ekološka akcija čišćenja podmorja uvale Nečujam u sklopu projekta "Eko Šolta - ispod i poviše"
Foto: Tihana Glavurtić

U sklopu projekta Eko Šolta- ispod i poviše, za koji je Općina Šolta osigurala sredstva iz EU fondova, od 27. do 29.10. održana je ekološka akcija čišćenja nečujamskih uvala na otoku Šolti.

Čistile su se uvale Nečujma s posebnim naglaskom na područja gdje u ljetnim mjesecima sidre nautičari.

U sklopu ovog projekta volonteri su očistili i obalu u nečujamskim uvalama koja je ipak dosta dobro održavana od strane mještana i komunalnog poduzeća.

Foto: Tihana Glavurtić

Eko akciju organiziralo je Komunalno poduzeće Basilija u suradnji s OSRH, koje je ustupilo plovilo i ronioce Odjela za obuku ronitelja Hrvatske ratne mornarice iz Splita, te roniocima iz Udruge veterana HRM, Ronilačkog kluba Nautilus i Ronilačkog centra Stomorska-Leomar.

Poseban doprinos eko akciji dali su nečujamski volonteri - barkarjoli: Ivica Blagaić, Željko Prar i Svemir Novaković, koji se svake godine odazivu na poziv organizatora i neumorno satima svojim brodicama preuzimaju vreće prepune otpada od ronioca koje otpad kupe po morskom dnu.

Iako nečujamske uvale čistimo svake godine, već više od deset godina, ovoliku količinu otpada dugo nismo zatekli u podmorju.

Foto: Tihana Glavurtić

Vreće prepune staklenih boca, raznih izgubljenih ili odbačenih plastičnih i gumenih artikala, poneki akumulator, kamionske gume, čak i dijelove potopljenih brodica, izgubljenih okvira vrša i odbačenih mreža sakupljeno je i preuzeto od strane djelatnika Komunalnog Basilija koji će pokušati na sve načine odvojiti taj otpad i predati ga ovlaštenim preuzimateljima.

Morsko dno u uvali Nečujam izgleda kao preorana oranica, posebno u uvalama u kojima sidre nautičari, bez bilo kakvog traga algi ili posidonije, a groblje pomrlih perisaka u takvom okruženju neće imati šansu za bilo kakvu regeneraciju ili ponovni opstanak.

Koliko god je bilo zadovoljstvo svih sudionika izvađenim količinama otpada s morskog dna, toliko je bila izražena i svjesnost da nismo uspjeli zaustaviti potpunu devastaciju nekoć bogatog i živog podmorja velike nečujamske uvale u kojoj je, prema predaji, nekoć i sam car Dioklecijan imao svoj ribnjak, a svi mi još se uvijek sjećamo bezbrojnih periski koje bi, pri velikim siječanjskim osekama virile iz mora, livada posidonije i ukrasnih školjkaša, malih morskih konjića, prozirnih malih kozica i velikog ribljeg fonda koji su obitavali u ovoj najvećoj šoltanskoj uvali sve do početka stihijskog i nekontroliranog nautičkog turizma.

Stoga se nadamo kako cilj ovakvih ekoloških akcija neće biti samo vađenje hrpe otpada iz devastiranog morskog dna, već sustavno i plansko uređenje sidrišta s kontroliranim brojem plutača i uređenim preuzimanjem otpada s brodova.

Jadransko more i podmorje, kao naš najvrijedniji gospodarstveni resurs, hitno treba zaštitu, obnovu i regeneraciju jer će inače postati prazna slana bara kakvu sigurno ne želimo ostaviti u naslijeđe budućim generacijama, piše Tihana Glavurtić, direktorica KP "Basilija".

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.