2 min. čitanja

FOTO Britanska podmornica s nuklearnim arsenalom skoro potonula u Atlantiku

FOTO Britanska podmornica s nuklearnim arsenalom skoro potonula u Atlantiku
Foto: Wikimedia

Nuklearna podmornica britanske Kraljevske ratne mornarice počela je tonuti u opasne oceanske dubine zbog kvara na dubinomjeru, prenose tamošnji mediji. Podmornica klase Vanguard, koja ima 140 članova posade te je opremljena balističkim projektilima Trident, nalazila se u Atlantiku kada je došlo do incidenta.

Podmornica, koja je u službi već 30 godina, pripremala se za patroliranje kad je dubinomjer prestao raditi, piše The Times, što je navelo zapovjednike da vjeruju da je podmornica bila u vodoravnom položaju dok je još ponirala u dubinu. Moguća tragedija zaustavljena je tek kada su inženjeri koji su radili na stražnjem dijelu plovila primijetili stvarnu dubinu na drugom mjeraču, koji je ispravno radio, i podigli uzbunu, prenosi Telegram.

Tehnički, podmornica je i dalje bila na dubini na kojoj znamo da normalno funkcionira, no u tim dubinama, svi bi članovi posade morali zauzeti borbene položaje. No, to se nije dogodilo. Podmornica nije uopće trebala biti tamo i još je ponirala. Da je nastavila, ne želim razmišljati što bi se dogodilo, kazao je izvor iz mornarice.

Iako nije poznata dubina koju je podmornica dosegla, najveća operativna dubina ove vrste plovila je oko 500 metara, navodi Military Today. Iz Kraljevske mornarice priopćeno je da incident nije poremetio rad nuklearnog odvraćanja Ujedinjenog Kraljevstva, ali da visoki vojni dužnosnici istražuju slučaj.

- Naše podmornice nastavljaju ispunjavati svoje obveze… čuvajući nas i naše saveznike sigurnima. Iako ne komentiramo konkretne detalje u vezi s podmorničkim operacijama, sigurnost našeg osoblja uvijek je najveći prioritet - kazala je Glasnogovornica Kraljevske mornarice.

Podmornica s nuklearnim oružjem stalno u patroli je od 1969. godine kao dio kontinuiranog britanskog odvraćanja na moru. Kraljevska mornarica ima četiri broda klase Vanguard koja se rotiraju. Zastarjela plovila trebala bi biti zamijenjena klasom Dreadnought, koja se trenutno gradi, u 2030-ima.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.