2 min. čitanja

Filipović: Dobit Petrola sugerira da nisu u strašnim problemima, međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune

Filipović: Dobit Petrola sugerira da nisu u strašnim problemima, međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune
Foto: Twitter

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u srijedu je izjavio da Petrol posluje s dobiti te je odbacio Petrolove razloge za današnje zatvaranje benzinskih crpki u Hrvatskoj od podneva do 13 sati.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vijeća za uvođenje eura kazao je da se sastao s Petrolovom upravom, te da Petrol traži povećanje trgovačkih marži i ukidanje regulacije cijena.

Petrol danas na sat vremena zatvara pumpe osim benzinskih postaja koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović danas će se sastati s upravom Petrola, nakon što je ta kompanija najavila da će u znak prosvjeda zbog regulacije cijena prekinuti prodaju u Hrvatskoj danas od podne do 13 sati, doznaje se iz ministarstva gospodarstva (MINGO). U vrijeme kada n…

Moram reći kako sam neugodno iznenađen takvim ponašanjem Petrola, jer sam osobno komunicirao s Inom prije nekoliko dana, a moji najbliži suradnici s Petrolom, na način da ako dođe do stabilizacije na tržištu Mediterana, da se marže vrate na razinu iz lipnja kada su bile 75 lipa - kazao je ministar i dodao da to njima nije dovoljno.

Istaknuo je da su trgovačke marže u Sloveniji 75 lipa te da se razmatra mogućnost da tolike budu i u Hrvatskoj, ali da bi Petrol htio veće marže.

Dobit Petrola sugerira da nisu ni u kakvim strašnim problemima

- Međutim, oni bi htjeli daleko veće marže, marže od jedne kune - rekao je Filipović.

Što se tiče Petrolovih tvrdnji da u Hrvatskoj ne može poslovati u trenutačnim uvjetima, iznio je da je Petrol za prvih devet ovogodišnjih mjeseci iskazao gotovo 100 milijuna eura dobiti prije kamata, poreza i amortizacije.

- To jasno sugerira da oni nisu ni u kakvim strašnim problemima - kazao je.

Podsjetio je i da u Hrvatskoj nisu ograničene cijene premijskim gorivima čiju cijenu tvrtke mogu formirati kako žele te da Vlada intervencijama u cijene goriva čuva standard građana.

Podsjetio je da je lani kupio Crodux za 191 milijun eura, kada su bile drugačije marže.

- Oni su preuzeli Petrol i imali su tu veliku investiciju koja se ne vraća onim tempom kojim su oni to zamislili - kazao je.

Zaključio je da Vlada neće dopustiti nikome, pa ni Petrolu, da duboko gura ruku u džep naših sugrađana u vremenima ove teške krize, nego raditi sve da zaštiti građane i gospodarstvo, uz balansirajući odnos s predstavnicima naftne industrije.

Istaknuo je da je Ina osigurala dovoljne količine naftnih derivata za iduće razdoblje, a da eventualna Petrolova tužba ne bi imala osnovu budući da su svi Vladini potezi zakoniti.

Hina/Vlada

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.