5 min. čitanja

Festival dalmatinskih klapa organizira Stručni skup i provodi Anketno istraživanje o djelovanju klapa

Festival dalmatinskih klapa organizira Stručni skup i provodi  Anketno istraživanje o djelovanju klapa
Foto: Vicko Vidan

Javna ustanova u kulturi FDK Omiš provodi Anketno istraživanje o djelovanju klapa. Cilj istraživanja je prikupiti što više relevantnih podataka o stvarnom broju aktivnih klapa, njihovim aktivnostima, poteškoćama s kojima se susreću u svom djelovanju i slično.

Želja Festivala je ovim istraživanjem obuhvatiti sve one glazbene sastave koji se u javnosti prezentiraju kao klapa, bez obzira na sastav, dob ili broj članova, glazbeni izričaj koji njeguju, mjesto i zemlju iz koje dolaze. Stoga Festival poziva sve klape da izdvoje malo vremena i odgovore na anketna pitanja.

Prikupljeni osnovni podaci o klapama poslužit će za stvaranje jedinstvene javno dostupne baze podataka s osnovnim informacijama o svim klapama, dok će odgovori na ostala pitanja služiti za detaljnu analizu i određivanje smjernica za budućnost klapa i klapskog pjevanja, kao i ulozi FDK Omiš u njihovom očuvanju. 

Prva javna rasprava o rezultatima istraživanja predviđena je na Stručnom skupu u organizaciji FDK Omiš u subotu 10. veljače u Kongresnoj dvorani Hotela Plaža u Omišu, Trg kralja Tomislava 6., od 10:00 sati.

Pored rasprave o Anketnom istraživanju na Stručnom skupu će se održati predavanja/radionice na kojima će nagrađivani klapski voditelji: Paulina Đapo, Srećko Damjanović i Davor Capković prezentirati svoje načine rada s klapama.

Govorit će se i o aktuelnim temama oko organizacije omiškog Festivala, te primjedbama i sugestijama klapa u svrhu njegova unaprjeđenja.

Stručni skup je u potpunosti besplatan, te omiški Festival poziva sve zainteresirane klape, klapske voditelje i pojedince da se pridruže u što većem broju. Prijave se vrše na e-mail Festivala: direkcija@fdk.hr. Dobro došli!

Za ispunjavanje Anketnog istraživanja o djelovanju klapa potrebno je imati Google račun, a klape Anketu mogu ispuniti OVDJE.

Životopisi predavača:

Paulina Đapo glazbeno obrazovanje započinje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku, a diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vlatke Oršanić. Pohađala je brojne seminare kod vrsnih pedagoga. Dobitnica je mnogih nagrada od kojih se posebno izdvajaju tri I. nagrade na međunarodnim natjecanjima pjevača  „Bruna Špiler“ 2012., „Lazar Jovanović“ 2013. te  „Lav Mirski” 2014. godine. Ostvarila je zapažene nastupe i u inozemstvu. Sudjelovala je u projektima Muzičke akademije i kazališta Mala scena te je surađivala s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Mješovitim zborom Libertas, Zagrebačkom filharmonijom, Društvenim orkestrom Hrvatskog glazbenog zavoda, Cameratom Zagreb & Belper Chorom te je bila članica ansambla za ranu glazbu Cappella Ragusina iz Dubrovnika. 

Svoje klapsko putovanje počinje s deset godina kao “ditić” u čuvenoj klapi Linđo-N (Dubrovnik) uz svoju majku Ilku Zec-Đapo i maestra Krešimira Magdića. Preseljenjem u Zagreb za vrijeme studija počinje pjevati u ženskoj klapi Armorin koje su postale peterostruke pobjednice Festivala dalmatinskih klapa u Omišu (2014., 2015., 2016., 2018. i 2023.). U prosincu 2019. godine klapa Armorin izdaje svoj drugi nosač zvuka „Dite” gdje uz Davora Capkovića potpisuje glazbenu produkciju. Album „Dite” nominiran je na dodjeli Porin 2020. za najbolji album u kategoriji klapske glazbe te za najbolju glazbenu produkciju.

Surađuje s klapama kao vokalna mentorica (klapa Bošket, klapa Krijanca, klapa Anima Arbae) i voditeljica (klapa Figurin) te kao organizator raznih koncerata (Zagrebački klapski ciklus, Centar za kulturu Trešnjevka, Natjecanje hrvatske tradicijske vokalne glazbe). Licencirani je mentor pjevanja u Yamaha Music School Hrvatska te trenutno surađuje na The Voice Hrvatska kao vocal coach u timu Damira Urbana. Uz Muzičku akademiju, diplomirala je i na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu (mag.geogr.). 

Davor Capković rođen je u Zagrebu, u obitelji podrijetlom iz Pučišća na otoku Braču, gdje je proveo dio djetinjstva, no osnovnu i srednju školu kao i osnovnu glazbenu školu završio je u Zagrebu i Velikoj Gorici, gdje trenutno i živi. Magistrirao je sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iako je s klapskom pjesmom u doticaju praktički od rođenja, aktivno se klapskim pjevanjem počeo baviti 2007. g. u Zagrebu  kao jedan od prvih članova tada osnovane muške klape ''Petrada'' pod vodstvom Jurice Boškovića. Od jeseni 2011. g. uz dotadašnju pjevačku, zajedno sa Juricom Boškovićem preuzima i ulogu voditelja klape. Kroz minuli je period kao voditelj i pjevač radio i surađivao sa brojnim klapama: Obilanca, Ćakulone, Kolapjanke, Armorin, V.A. Angeluš, Đirata, Bošket. Trenutno radi sa ženskim klapama Armorin i Ćakulone i muškom klapom Bošket. 

Od važnijih postigunća na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš valja izdvojiti: apsolutne pobjede (zlatni Štit i Leut 2014. i 2015.g.) i tri zlatna Štita (2016., 2018. i 2023.g.) uz dva brončana (2016. i 2023.g.) i jedan srebrni Leut (2018.g.) sa ženskom klapom Armorin te apsolutnu pobjedu (2023.g.) i brončani Štit (2019.g.) uz dva srebrna Leuta (2019. i 2021.g.) sa muškom klapom Bošket.

Srećko Damjanović rođen je u Supetru na Braču. Istaknuti je predstavnik otočkog bazena dalmatinskog klapskog pjevanja. Kao pasionirani štovatelj i promicatelj tradicijske dalmatinske klapske pjesme u današnjem modernom izričaju, djeluje kao pjevač, voditelj, producent, melograf, obrađivač i skladatelj. Glazbom se bavi preko trideset godina, a aktivnim sudionikom klapskog pokreta postaje 2000. godine, ulogom 1. tenora tada muške klape Versi. Vlastiti umjetničko-voditeljski pečat ostvaruje kontinuirano od 2007. godine u kategoriji ženskih (Užonca, Čuvite, Kolura, Špirit, Mirakul, Orca), muških (Braciera, Hurania, Dalmacijavino) i dječjih klapa (Bol), te pučkih pjevača (Faroski kantaduri). Takoder je i zborovoda bolskog dječjeg zbora Carcojak.

U svom radu s klapama dosljedno ukazuje na važnost njegovanja autohtonog izričaja, karakterističnog za mikrolokaciju svake pojedine klape. Sudjelujući na svim važnim hrvatskim klapskim natjecanjima i festivalima kao i inozemnim osvaja preko 30 nagrada i donosi preko 20 praizvedbi tradicionalnih napjeva. Očuvanju naše kulturne baštine doprinosi i kao dio ansambla Kantaduri, voditelja Joška Ćalete. Kroz sudjelovanje u međunarodnim projektima Dalmatica i Hereticalangels, u suradnji s međunarodnim ansamblom Dialogos istaknute pariške muzikologinje hrvatskih korijena Katarine Livjanić, od 2008. promovira tradicijsko pučko pjevanje južne Dalmacije i dalmatinskog zaleđa na najprestižnijim svjetskim festivalima. Autor je brojnih božićnih klapskih projekata i umjetnički ravnatelj manifestacija: Klape u Dominika, Klape u Donjem selu na Šolti, Večer o' kantonja u Starigradu i Klape u Bolu.

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.