1 min. čitanja

Fešta u splitskom Brodospasu - nakon 14 tisuća milja stigao je "Hrabri!"

Fešta u splitskom Brodospasu - nakon 14 tisuća milja stigao je "Hrabri!"
Foto: Dalmacija danas/Siniša Vickov

Hrabrost ipak nije ludost pa je ovaj novi remorker plovio čak 78 dana iz Vijetnama obilazeći Afriku da izbjegne projektile hutista koji već mjesecima napadaju brodove u Crvenom moru!

Potrebe za žurbom i srljanjem u ralje raketa u Crvenom moru nije bilo!

- Tegljač je kupljen u Vijetnamu, radi se o novogradnji izgrađenoj prema našim zahtjevima i mogućnostima. Ugovor je potpisan koncem lanjskog lipnja, a tehničku prihvatljivost potpisali smo početkom prosinca. Brod je krenuo iz Vijetnama još trećeg dana siječnja, da bi u Split stigao 21. ožujka, nakon 78 dana navigacije. Dokumentacija o isporuci potpisana je po dolasku broda doma - za Otvoreno more je otkrio Željko Samaržija, predsjednik Brodospasove Uprave.

Tegljač je vrijedan oko 6,5 milijuna eura, a financiran je kreditom na deset godina. Nekidan je upisan u Upisnik brodova koji vodi splitska Lučka kapetanija. Zastava Svetog Vincenta i Grenadina, pod kojom je "Hrabri" oplovio pola svijeta, ustupa mjesto hrvatskom barjaku.

Izgrađen je u brodogradilištu Song Cam u vijetnamskom Haiphongu. Radi se o škveru u vlasništvu čuvenog nizozemskog graditelja Damen Shipyard Group iz Gorinchema. Direktor Samaržija posebno naglašava tegljačevu vučnu silu od 62 tone, postignutu na testiranju na Dalekom istoku.

"Hrabri" je dug 28 i širok 11 metara, ima 299 bruto tona i dva Caterpillarova dizelska stroja ukupne snage 3.804 kilovata. Lani je građen u klasi Bureaua Veritas (BVT).

U floti Brodospasa sada je – zajedno s "Hrabrim" – ukupno 10 tegljača, tri broda za opskrbu naftnih platformi i dva transportera. Zadnja prinova zabilježena je još 2009., ali je zadnja novogradnja bila prije pune 34 godine - trogirski brodograditelji predali su tada Splićanima blizance "Jakog" i "Smjelog".

Novi će tegljač "Hrabri" raditi u Pločama u teretnoj luci!

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.