Ako vam je šarag bio drag na tanjuru, uskoro bi mogli prestati tako razmišljati. Ljudima diljem Sredozemlja posljednjih 40 godina ova riba postala je prava lutrija.
Naizgled normalna i zdrava riba, nakon što se ispeče postane tvrda, poput autogume. Za iste slučajeve sam nedavno čuo i u Hrvatskoj. Skupina znanstvenika je 2020. prvi put pokušala doći do nekon zaključka o ovoj temi, piše Pero Ugarković s Instituta za oceanografiju i ribarstvo u grupi Živi svijet Jadranskog mora.
Prvim radom pokušalo se utvrditi gdje se ovaj fenomen događa i može li se na temelju takvih podataka nešto zaključiti.
Pretpostavili su da bi za taj fenomen mogla biti odgovorna povećana koncentracija bakra, koji se najčešće koristi u protuobraštajnim premazima u narodu poznati još i kao antifouling, koper, intonak i slično no ta prva studija nije dala neke konkretne odgovore.
Ipak, prošle godine se grupa talijanskih stručnjaka ozbiljnije bacila na posao i zaključila da bi krivac za ovakvo stanje mogao biti nakupljanje kaulerpina (sekundarni metaboliti invazivne alge Caluerpe cylindracee) u jetri, mišićima i epitelnom tkivu ribe.
Pero Ugarković
© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev