4 min. čitanja

FOTO/VIDEO: FASCINANTNI KADROVI Golemi nosač danas isplovljava iz splitskog akvatorija, evo što smo sve snimili!

FOTO/VIDEO: FASCINANTNI KADROVI Golemi nosač danas isplovljava iz splitskog akvatorija, evo što smo sve snimili!
Foto: Velimir Bešić / Morski HR

Kao što smo već pisali, nosač zrakoplova USS George H.W. Bush prošlog je četvrtka uplovio u akvatorij Splita. Dan prije nego će isploviti u nove misije, dobili smo dozvolu za pristup nosaču i snimanje, pa je naš Velimir Bešić snimio detalje s ove grdosije.  

Velimir Bešić je inače umirovljeni stožerni narednik, tehničar letač iz Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a. 2013. godine boravio je u Afganistanu u mirovnoj operaciji ISAF kao dio hrvatskog zrakoplovnog mentorskog tima, a danas kao suradnik portala Morski HR snima i piše intrigantne priče.

- Ovaj brod je poput grada i bilo je sjajno dovesti tisuće mornara u Hrvatsku kako bi uživali u bogatoj povijesti i kulturi koju imate - kazao je u ponedjeljak Dave Pollard, kapetan američkog nosača zrakoplova USS George H.W. Bush koji danas isplovljava iz splitskog akvatorija.

Brod može primiti 3532 člana posade i nositi 90 aviona i helikoptera. Mornarička baza u Norfolku u Virginiji (SAD) je matična luka broda, građen je šest godina za ukupni iznos od 6,2 milijarde dolara.

- Bili ste superdomaćini. Sjajno je bilo dovesti mornare u Hrvatsku kako bi uživali u bogatoj povijesti i kulturi koju imate. Poslali smo mornare do Dubrovnika i NP Krka, pa smo obavili pokoje projekte vezane uz odnose sa zajednicom s osnovnim školama - rekao je kapetan hrvatskim novinarima koji su u ponedjeljak obišli ovu američku ratnu ‘grdosiju’, među kojima je bio i naš Velimir Bešić. Evo i njegovih dojmova:

Kapetan ujedno leti na lovcu F-18, a ovo mu je sedmi boravak u Hrvatskoj

Kapetan Pollard još uvijek je aktivan mornarički pilot koji leti na F-18 i to mu kao zapovjedniku broda omogućava dragocjeno iskustvo. Kaže da mu to daje priliku vidjeti sigurnost letjelice, vidjeti kako posada radi, tko održava nuklearne stanice i inženjerstvo.

- Vidim sve od vrha do dna. Izvrsna je prilika zapovijedati ratnim brodom jer izvršavamo mnogo različitih poslova na njemu. Ovaj brod je grad i sve što vi radite u Splitu mi radimo ovdje na brodu. Zdravstvo, zubari, dućani, 18000 obroka dnevno i 1000 letova - dodao je kapetan Pollard, kojemu je ovo sedmi dolazak u Hrvatsku.

Podsjetimo, nosač zrakoplova USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom “Neptune Strike 2022.” u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe, prošloga su četvrtka uplovili u akvatorij Splita.

D.G. / Hina

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Posjetili smo američki nosač zrakoplova USS George H.W. Bush
Nosač zrakoplova USS George H.W. Bush predvodio je veliku NATO vojnu vježbu pod nazivom “Neptune Strike 2022.” u kojoj je sudjelovalo više od 80 aviona, 14 brodova i oko 6.000 pripadnika iz 24 države NATO saveznika i partnera, uključujući Finsku i Švedsku. Nakon vježbe, prošloga su četvrtka uplovili
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.