Evakuacije zbog poplava u zabačenom australskom gradiću

AUSTRALIJA - Policija je pozvala na evakuaciju sve stanovnike zabačenog australskog mjesta Burketown u državi Queensland, upozoravajući na rekordno visoke poplave koje će dodatno porasti tijekom vikenda.

Zračnim putem je već evakuirano 53 najugroženijih stanovnika, od ukupno 200-tinjak koliko ih živi u Burketownu u sjeveroistočnoj Australiji.

Policija poziva preostale mještane da napuste svoje kuće što je prije moguće. Velika područja pretvorila su se u jezera i vidljivi su samo vrhovi drveća, pokazale su televizijske snimke. Nema struje, a gradski kanalizacijski sustavi su ugroženi.

- Nije sigurno ostati - priopćila je policija.

Prema Uredu za meteorologiju australske vlade, poplava u Burketownu najgora je dosad, s razinama rijeka koje su premašile razinu poplave od 6,78 metara izmjerenu u ožujku 2011.

Podsjetimo, poplava na istočnoj obali u ožujku prošle godine, uzrokovana olujama u Queenslandu i Novom Južnom Walesu, odnijela je više od 20 života.

Bujične poplave zahvatile su dijelove istočne Australije kasnije tijekom godine, prisilivši evakuacije u Sydneyu i srušivši kuće do temelja u nekim ruralnim područjima.

Australski istraživači više su puta upozoravali da klimatske promjene povećavaju rizik od prirodnih katastrofa, prenosi SBS News.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO U Zapadnoj Australiji izvanredno stanje zbog rekordnih poplava
Australski premijer Anthony Albanese kazao je u subotu da je njegova vlada spremna pružiti bilo kakvu pomoć koja je potrebna stanovnicima savezne države Zapadna Australija nakon što su rekordne poplave izolirale tamošnje zajednice. #wa #floods #fitzroyriverKimberley floods: ’the worst flooding Wes…
Situacija u Australiji sve teža, tisuće bježe pred poplavama | | Morski HR
Olujne kiše nastavile su u utorak padati na istočnoj australskoj obali, pojačavajući krizu s poplavama u Sydneyu jer je dodatnim tisućama stanovnika naređeno da napuste svoje domove nakon što je