1 min. čitanja

Eurozastupnici traže oštrije sankcije za ruski pomorski sektor, a potporu turizmu i prometu EU-a

Eurozastupnici traže oštrije sankcije za ruski pomorski sektor, a potporu turizmu i prometu EU-a
Foto: EU inside

BRUXELLES – Zastupnici u Europskom parlamentu pozdravljaju pomoć europskih prijevoznika i turističkih poduzeća izbjeglicama iz Ukrajine, traže od Rusije da vrati otuđene zrakoplove i pozivaju EU da pooštri sankcije Rusiji.

Europski prijevoznici nude ukrajinskim građanima besplatno putovanje vlakom, autobusom, brodom ili zrakoplovom i to se iznimno cijeni, stoji u rezoluciji o utjecaju ruske nezakonite vojne agresije protiv Ukrajine na sektore prometa i turizma EU-a, usvojenoj u četvrtak dizanjem ruku. Promet je strateški alat EU-a za pružanje solidarnosti i potpore Ukrajini i njezinu narodu, dodaju zastupnici u Europskom parlamentu.

Zastupnici naglašavaju da rat u Ukrajini uzima danak u prometnom sektoru EU-a kroz porast cijena goriva i poremećaje u opskrbnim lancima. Smatraju da treba podržati prijevoznike iz EU-a koji su povezani s ruskim tržištem u preusmjeravaju svojih prijevoznih djelatnosti izvan Rusije.

Pomorski promet

Zastupnici u Europskom parlamentu u rezoluciji pozivaju EU da dodatno pooštri sankcije protiv ruskog pomorskog sektora i brodovima uskrati pristajanje u lukama EU-a ako duž svoje rute pristaju i u ruskim lukama.

Nadalje, svim brodovima koji žele pristati u luci EU-a treba zabraniti opskrbu pogonskim gorivom u ruskim lukama, navodi se u tekstu.

Potpora hotelima i uslugama koji primaju i zapošljavaju ukrajinske izbjeglice

Europarlamentarci također pozivaju države članice da pruže potporu hotelima i uslugama kratkoročnog najma u EU-u koji primaju ukrajinske izbjeglice. Traže od Komisije da uspostavi privremeni financijski program EU-a za potporu turističkim poduzećima koji zapošljavaju osobe izbjegle iz Ukrajine.

Pandemija bolesti COVID-19 i rat u Ukrajini ukazuju na hitnu potrebu za osnivanjem Agencije EU-a za turizam i europskog mehanizma za upravljanje krizama kako bi se primjereno i brzo odgovorilo na krize velikih razmjera, kao što su pandemije, ratovi, humanitarne krize i posljedice klimatskih promjena, kažu zastupnici.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.