Eurozastupnici: Nova talijanska premijerka se treba ograditi od izjave o svojatanju hrvatskog teritorija

Hrvatski eurozastupnici slažu se da Hrvatska i Italija trebaju nastaviti jačati svoje odnose, ali dio njih poziva vjerojatnu buduću premijerku Giorgiu Meloni da se ogradi od kontroverzne izjave o svojatanju hrvatskog teritorija.

Eurozastupnici ističu da Hrvatska i Italija trebaju nastaviti graditi dobre odnose posebice zbog toga što je Italija Hrvatskoj jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera.

- Hrvatska s Italijom treba imati što je moguće bolje odnose - smatra socijaldemokrat Tonino Picula i dodaje da Meloni sigurno ne može dobiti potporu EU-a za teritorijalne pretenzije koje je izricala kao oporbena političarka, prenosi Index.

Picula: Vidjeli smo kako se Europa ponaša prema onima koji silom žele mijenjati granice

- Vidjeli smo kako se Europa postavlja prema onima koji granice žele mijenjati silom. Vladimir Putin jako se prevario u očekivanju da će Zapad biti razjedinjen, da će EU još više oslabiti i da će na neki način utjecati na raslojavanje NATO-a - kazao je Picula.

Ali dobio je suprotno, naglašava.

- Dobio je dodatne NATO države na svojim granicama i ima priliku vidjeti EU koja je pokazala koherentnost kakvu nikada ranije nije pokazivala - rekao je Picula u razgovoru Hini.

Ilčić: Moramo surađivati sa svim zemljama u okružju

Eurozastupnik Ladislav Ilčić, dopredsjednik Europskih konzervativaca i reformista, europske političke obitelji u kojoj je i Meloni, smatra da njezina izjava iz 2014. godine "ne predstavlja realnu i bitnu opasnost za Hrvatsku da bi ona sad išla posegnuti za Istrom i Dalmacijom".

- Hrvatska živi u okruženju zemalja koje su ili imale ili još imaju nekakve teritorijalne pretenzije. No, naš odnos se ne može zbog toga prekinuti. Mi moramo surađivati sa svim zemljama u okružju, a naša sigurnost će ovisiti prvenstveno o nama samima - naglasio je Ilčić Hini.

Flego: Od Meloni očekujem da prestane kopati po krvavoj prošlosti

Hrvatski zastupnik Valter Flego (IDS/Renew) opisao je odnose Hrvatske i Italije odličnima te da ih ne bi trebalo kvariti.

- Očekujem od buduće premijerke je da prestane kopati po krvavoj prošlosti, da se uozbilji, da shvati sve što smo napravili mi u Istri i Hrvatskoj u smislu međusobnog uvažavanja, zajedničkog života i gledanja u budućnost", kazao je Flego i Meloni pozvao u posjet Hrvatskoj i Istri "da vidi besmislenost svojih ideja i javno se ogradi od takvih nastupa koji mogu prije svega biti štetni i talijanskoj zajednici u Hrvatskoj - rekao je Flego Hini.

Hrvatska eurozastupnica Željana Zovko (EPP/HDZ) rekla je Hini da se Meloni, ukoliko želi nastavak dobrih odnosa Rima i Zagreba, treba jasno ograditi od svojih izjava, "kao što se ogradila od Rusije".

Zovko je dodala da je o pobjedi talijanske desne koalicije razgovarala s Antonijem Tajanijem, kolegom iz europskih pučana i članom stranke Forza Italija i rekla mu da se "očekuje stav (Meloni) koji je suprotan od onog što smo čuli".

- Nadamo se da će svi oni koji će voditi i određivati vanjsku politiku Italije dolaziti iz umjerenijih stranaka desnog centra - dodala je.

I Tajani je izazvao skandal u veljači 2019., a tada je bio predsjednik Europskog parlamenta, kad je izjavio:

- Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija - pa se poslije ispričavao.

Budimpešta - Varšava - Rim vs. Bruxelles?

Giorgia Meloni i njezina stranka Braća Italije privukli su glasove Talijana jer su birači tražili promjenu, nezadovoljni standardom života, porastom cijena i energetskom krizom, uvjeren je Flego.

- Meloni je došla na vlast prije svega jer je de facto bila jedina prava oporba u Italiji. Imala sreće i to ne znači da je Italija oštro skrenula udesno. Glasovi su tu negdje s tim da je desnica bila toliko mudra, da ne kažem proračunata, da se ujedinila za razliku od ljevice - dodao je Flego, dok Picula ističe da je Meloni dobila povjerenje birača jer su Talijani "iscrpili povjerenje u dotadašnje političke kombinacije".

Stranka Braća Italije nije se priključila vladi nacionalnog jedinstva dosadašnjeg premijera Maria Draghija, već je ostala u oporbi.

Ilčić rezultate izbora u trećem najvećem gospodarstvu eurozone pripisuje odluci Talijana da "odbace globalističku politiku ljevice koja nas je dovela u ovu energetsku krizu". Od pobjede desnice na izborima na Italiji govori se o potencijalnom formiranju novog saveza Italije, Mađarske i Poljske u bitkama protiv Bruxellesa, osobito kad je riječ o vladavini prava.

"Izbori u Italiji sigurno će biti 'game changer'. Europska komisija neće više moći provoditi 'bullying' nad Mađarskom i Poljskom onako lako kako je to radila do sada. EK nema nikakav argument da bi blokirala isplatu sredstva Mađarskoj osim floskula o vladavini prava", uvjeren je Ilčić.

Picula: Ne vjerujem u stvaranje nekog pakta koji bi zaprijetio EU

Zovko upozorava da je "vladavina prava nešto od čega se ne smije odstupati", bez obzira o kojoj se državi članici EU-a radilo, dok Picula sumnja da će doći do remećenja odnosa u Uniji.

"Ne vjerujem u stvaranje nekog pakta koji bi ozbiljnije zaprijetio ovako postignutom europskom zajedništvu u suočavanju s vjerojatno najvećom egzistencijalnom prijetnjom koju je EU doživjela od svog početka, a to je Putinova agresija na Ukrajinu", rekao je Picula.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Tko je nova talijanska premijerka? Zazivala fašističke ideje okupacije Istre i Dalmacije!
Prema posljednjim rezultatima izbora u Italiji ta bi zemlja mogla dobiti prvu premijerku kao i najdesnije orijentiranu vladu od Drugog svjetskog rata. Privremeni rezultati pokazali su da bi desni blok predvođen strankom Braća Italije koju vodi Giorgia Meloni (45) trebao imati uvjerljivu većinu u ob…