2 min. čitanja

Europski prvaci preuzeli vodstvo na regati u Zadru

Europski prvaci preuzeli vodstvo na regati u Zadru
Foto: CRO Melges24 / Facebook

ZADAR - Nakon drugog dana regate Zadar CRO Melges 24 Cup u vodstvu je Mataran 24, a među prvih sedam posada na otvorenom prvenstvu Hrvatske razlika je samo devet bodova.

Trogirska posada Mataran 24 u sastavu Ante Botica, Ivo Matić, Mario Škrlj, Damir Civadelić i Bruna Princivali preuzela je vodstvo nakon pet održanih jedrenja na Zadar CRO Melges 24 Cupu u organizaciji Jedriličarskog kluba Uskok na kojem nastupa 21 posada iz Hrvatske i Ukrajine.

Uoči posljednjeg dana jedrenja na otvorenom prvenstvu Hrvatske koje se jedri uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa, Sailing Pointa, Digitalnog akvarija, Urbanih ideja i Turističke zajednice Zadar drugo mjesto drži posada Razjaren s kormilarom Antom Ćesićem, dok je lider prvog dana, Strilica Zuxu s Filipom Jurišićem, trenutačno na trećoj poziciji.

U subotu su po laganoj buri na regatnom polju između Puntamike i otoka Ugljana održana tri jedrenja u kojima su slavile tri različite posade – Razjaren, Panjić i Mataran 24.

Zadar CRO Melges 24 Cup day 2 by Regate.Com.Hr #NajboljiOdNajboljih #worldofmelges24 #melges24 #melges #croatia...

Posted by CRO Melges24 on Saturday, November 26, 2022

- Meni osobno je teže jedriti ovdje u Zadru nego na Europskom prvenstvu u Genovi. Lagani vjetar otežava posao taktičarima, a razlike među posadama su minimalne. To što smo u ovom trenutku vodeća posada, ništa ne znači. U ovako šarolikim uvjetima teško je prognozirati pobjednika - izjavio je Ivo Matić, član posade Mataran 24 koja je u Genovi osvojila naslov europskog prvaka u klasi Melges 24 u konkurenciji Corinthiana (amatera) i europsko srebro u ukupnom redoslijedu.

Najveći pomak nakon subotnjeg jedrenja ostvarila je posada Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom. S tri vrhunska jedrenja u kojima su osvojili prvo, drugo i četvrto mjesto Biograđani osvojili nagradu za brod dana i priključili se borbi za naslov prvaka Hrvatske.

- Nismo u petak jedrili toliko loše koliko to pokazuju rezultati, ali danas naravno da sam zadovoljniji nakon tri ulaska u Top 5. Meni osobno, danas je bilo lakše čitati polje, nego prvog dana kada u nekoliko situacija nisam mogao procijeniti kako odjedriti regatu. Flota je na ovom prvenstvu jako konkurentna, što u kombinaciji s lakšim vjetrom donosi jako neizvjesne regate - prokomentirao je Luka Šangulin.

Najbolji pokazatelj koliko je konkurencija u klasi Melges 24 žestoka je podatak kako je razlika između prvih sedam posada samo 9 bodova. Vodeći Mataran 24 ima 13 bodova, dok krug kandidata za postolje zatvara Point One s kormilarom Karlom Kuretom koji se nalazi na sedmom mjestu s 22 boda.

- Danas nismo uspjeli posložiti sve kockice u našem jedrenju, jednostavno nam je nedostajao taj jedan presudan korak za viši plasman - poručio je bivši hrvatski olimpijac Karlo Kuret.

Zadar CRO Melges 24 Cup (nakon 5 jedrenja): 1. Mataran 24 13, 2. Razjaren 14, 3. Strilica Zuxu 15, 4. Universitas Nova 16, 5. Fjonda 18, 6. Panjić 20, 7. Point One 22….

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.