Europski parlament najoštrije osodio neopravdan i ilegalan napad na Ukrajinu

BRUXELLES – Predsjednica Europskog parlamenta i šefovi klubova zastupnika usvojili su sljedeću izjavu o vojnom napadu Rusije na Ukrajinu i najavili izvanrednu plenarnu sjednicu za utorak.

Konferenciju predsjednika Europskog parlamenta jutros je sazvala predsjednica Roberta Metsola kako bi razgovarala o našem odgovoru na rusku invaziju na Ukrajinu.

Održana je razmjena mišljenja s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom Von der Leyen.

Konferencija predsjednika najoštrije je osudila ruski napad na Ukrajinu. Ukrajina je neovisna i suverena nacija i o njezinom teritorijalnom integritetu ne može se pregovarati. Napad je neopravdan i protuzakonit. To je prijetnja europskoj i regionalnoj stabilnosti, kao i svjetskom poretku utemeljenom na vladavini prava. Napad je usmjeren na naš model demokratskog društva. Ne može proći bez odgovora.

Ostajemo ustrajni u našem jedinstvu, u našoj odlučnosti i u našem odgovoru na ničim izazvanu rusku agresiju. Europski parlament podržava europski i međunarodni odgovor bez presedana, uključujući nove i stroge sankcije koje će osigurati da Kremlj odgovara za svoje postupke.

Konferencija predsjednika izrazila je punu solidarnost i potporu Ukrajini i njezinom narodu.

Dogovoreno je organiziranje izvanredne plenarne sjednice u utorak, 1. ožujka 2022.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

RUSIJA NAPALA UKRAJINU Granatiraju više gradova, izvršili i desant s mora!
OPASNOST IZ SREDOZEMLJA Ruske krstarice pozicionirane za sukob sa skupinama nosača NATO-a