1 min. čitanja

Europska komisija uvodi nove mjere protiv ‘flote u sjeni’

Europska komisija uvodi nove mjere protiv ‘flote u sjeni’
Foto: Wikimedia

Europska komisija (EK) pozdravlja odluku Vijeća o donošenju 12. paketa sankcija protiv Rusije. Tim se paketom Rusiji uvode dodatne zabrane uvoza i izvoza, intenzivira se borba protiv izbjegavanja sankcija i uklanjaju rupe u zakonu.

Paket je nastao u bliskoj suradnji s partnerima iz skupine G7, a u njemu su dodatni popisi ruskih pojedinaca i tvrtki te nove zabrane uvoza i izvoza, kao što je zabrana izvoza ruskih dijamanata u Europu, prenosi portal Energetika.

- Uz to, pooštrava se provedba mjere ograničenja cijene nafte jer se uvodi detaljnije praćenje mogućeg korištenja tankera za izbjegavanje tog ograničenja. Uvode se i striktne obveze praćenja imovine i stroge mjere za tvrtke iz trećih zemalja koje izbjegavaju sankcije - javlja Europska Komisija.

Drugim riječima, energetske mjere odnose se na ograničenje cijene nafte i novu zabranu uvoza ukapljenog naftnog plina (LPG). Tako su uvedene nove mjere za bolje praćenje prodaje tankera trećim zemljama i detaljniji zahtjevi o izdavanju potvrda, čime je postrožena međunarodna mjera skupine G7+ o ograničenju cijene nafte kako bi se Rusiji otežao nastavak ratovanja. To će doprinijeti borbi protiv ‘flote u sjeni’ kojom Rusija izbjegava to ograničenje cijene. O tome se Europska unija intenzivno dogovara s partnerima iz skupine G7, kako bi uskladili mjere i buduće smjernice.

Nova zabrana uvoza ukapljenog naftnog plina (LPG) pak odnosi se na godišnji uvoz u vrijednosti većoj od milijardu eura. No, postojeći ugovori ostaju na snazi najviše 12 mjeseci.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.