2 min. čitanja

ENI razvija plutajući LNG projekt za europsko tržište

ENI razvija plutajući LNG projekt za europsko tržište
Foto: ENI 

Kongo će postati novi izvoznik LNG-a na globalnoj karti.

Talijanska naftna i plinska kompanija ENI najavila je pokretanje LNG projekta u Republici Kongo s predsjednikom države i izvršnim direktorom tvrtke na ceremoniji polaganja kamena temeljca na mjestu prvog postrojenja za ukapljivanje prirodnog plina u zemlji.

Kada bude operativan, Congo LNG će iskorištavati velike količine plina koje se nalaze u bloku Marine XII koristeći dva plutajuća LNG postrojenja. Plin koji dolazi iz nalazišta poslužit će za potrebe domaće proizvodnje energije i pretvoriti Republiku Kongo u izvoznika prirodnog plina.

Projekt ima dvije faze usredotočene na plutajuće LNG terminale.

U prvoj fazi, plan je da brod Tango FLNG Eni kupljen od Exmara u kolovozu 2022. prolazi kroz konverziju. Nakon što bude operativan, FLNG će imati kapacitet za proizvodnju 0,6 milijuna tona godišnje. Eni je rekao da bi proizvodnja trebala započeti 2023., a tvrtka je osigurala plutajuću jedinicu za skladištenje od Exmara na 10-godišnji charter, koja će se temeljiti na konvertiranoj metanijeri, prenosi Energetika.

Dvije faze projekta

Izgrađen 2017., Tango FLNG nalik teglenici ima skladišni kapacitet od 16.100 m3 i kapacitet ukapljivanja do 0,6 mil. t. godišnje. Vrijednost transakcije kretat će se između 572 i 694 mil. USD, ovisno o učinku Tango FLNG-a tijekom prvih šest mjeseci rada.

U prvoj fazi, Eni cilja na priobalni razvoj pozicioniranjem Tango FLNG, postrojenja za predtretman plina, instaliranjem dodatne platforme i bušenjem 12 bušotina.

Druga faza razvoja projekta na moru postavit će drugi FLNG, instalirati osam dodatnih platformi i izbušiti 29 bušotina. Ova faza će uključivati drugo postrojenje za FLNG, novoizgrađeno, koje će osigurati dodatnih 2,4 mil. t. godišnje u proizvodnji plina, čime će ukupni proizvodni kapacitet za projekt biti 3 mol. T. godišnje. Eni je dodijelio ugovor o izgradnji jedinice brodogradilištu Wison (Nantong) Heavy Industry.

Novoizgrađeni plutajući FLNG brod od 2,4 mta bit će dostupan 2025., prema Eniju, piše Rivieramm.

U Europu LNG već izvoze Alžir, Kamerun, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja i Nigerija, no prema Shellovom LNG Outlooku bit će potrebno više LNG-a za globalno tržište do sredine ovog desetljeća, piše Energetika.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.