2 min. čitanja

Energetski stručnjak: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom i sirovom naftom s mora

Energetski stručnjak: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom i sirovom naftom s mora
Foto: Youtube screenshot

Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.

- Hrvatska nema lošu poziciju. Ima bolju poziciju od većeg dijela susjednih zemalja, jer ima izvrsnu opskrbu naftom i sirovom naftom s mora. Ima Janaf s kapacitetom daleko većim nego su hrvatske potrebe i koji može opskrbljivati veliki dio susjeda u južnoj Europi, ima odličan transportni sustav u tvrtki Plinacro, ima proizvodnju električne energija i transport električne energije u tvrtki HOPS, skladištenje u tvrtki PSP sa dobrim zalihama, ima izgrađen LNG terminal u tvrtki LNG Hrvatska. Sve te tvrtke su pod državnim nadzorom i ne bi smjelo biti problema u opskrbi - rekao je Dekanić za središnji Dnevnik HTV-a.

Istaknuo je kako su sankcije pretežito usmjerene na neke druge djelatnosti, a ne toliko na energetiku.

- Tu su u pitanju financijski dio sankcija i novi krug zabrana za dužnosnike i sankcije na onaj dio posebnih materijala za rusko rudarstvo i investicije u rudarsku proizvodnju. Sigurno da će sankcije imati djelovanje i na energetiku. Mogući su određeni poremećaji cijena, ali ako situacija ostane ovakva kakva je, ne očekujem veći poremećaj cijena - rekao je.

U zadnjim tjednima vidljivo je smirivanje cijena nafte, plina i derivata. Dekanić je rekao kako je tome razlog blaga zima u Europi.

Na pitanje hoće li ove sankcije biti moguće izbjeći, Dekanić je rekao kako vjeruje da su one djelomično već izbjegnute.

- Veliki dio nafte Rusija je usmjerila prema Kini, Indiji, Pakistanu. Kome prodaju kineske i indijske rafinerije i koji pomorski prijevoznici voze moguće je i u Europu, ali to je teško definirati. Azijske zemlje ne prate i ne gledaju na te sankcije kao EU i SAD - istaknuo je.

Po podacima Eurostata, Rusija je u listopadu izvezla u EU dizela i benzina u vrijednosti većoj od 2,3 milijardi eura. Samo Njemačka kupila je više od četvrtine ukupne količine uvezenih ruskih naftnih derivata, prenosi The Brussels Times.

Embargo je dogovoren u lipnju u sklopu šestog paketa sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajini. Dogovor predviđa neke iznimke za države članice koje jako ovise o ruskim uvozu. Embargo se nadovezuje na zabranu uvoza ruske sirove nafte morskim putem, koja je na snazi od prosinca. Države članice EU-a dogovorile su 3. veljače, zajedno s partnerima iz skupine G7, ograničenje cijene ruskih naftnih derivata.

Cijene skupljih naftnih derivata, poput dizela, benzina i goriva za zrakoplove, ograničene su sada na 100 dolara, a onih jeftinijih, poput loživog ulja, na 45 dolara po barelu.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.