1 min. čitanja

Ekolozi tužili Upravu za morsko ribarstvo

Ekolozi tužili Upravu za morsko ribarstvo
Foto: Ilustracija/Pixabay

Ekolozi su tužili agenciju koja nadzire američko ribarstvo, tvrdeći da nije uspjela zaštititi ugrožene grbave kitove od odbačenih ribarskih mreža koje se koriste u komercijalnom ribolovu u blizini Kalifornije.

U tužbi stoji kako je Nacionalna služba za morsko ribarstvo NOAA Fisheries prekršila Zakon o ugroženim vrstama, dopuštajući upotrebu lebdećih mreža stajaćica bez zaštitnih mjera i ne uzimajući u obzir potencijalnu štetu za kitove koji su u opasnosti od izumiranja.

Ekolozi se pozivaju na vlastite podatke prema kojima je u posljednje dvije ribolovne sezone, u blizini Kalifornije, nastradalo čak 12 grbavih kitova, i to na području gdje se dolaze hraniti tijekom proljeća i ljeta.

Mreže stajaćice, koje se sastoje od kilometra dugih mrežastih zastora obješenih na površinske plovke, koje sežu i do 60 metara duboko u more, koriste se duž zapadne obale za lov sabljarki, morskih pasa i, u novije vrijeme, pacifičke plavoperajne tune. Predstavljaju potencijalno smrtonosnu opasnost od zapetljanja za širok spektar morskih sisavaca i morskih kornjača.

Čak i kitovi, koji uspiju otplivati ​​s dijelovima ribolovne opreme omotane oko sebe, ostaju bez energije, pod stresom uz ometano disanje, što utječe na njihovo hranjenje i reprodukciju.

-Populacija grbavih kitova ionako se suočava s brojnim prijetnjama, a ove apsurdno ogromne mreže još su jedna opasnost koju životinje ne mogu izbjeći - rekla je Catherine Kilduff, odvjetnica Centra za biološku raznolikost, skupine koja je podnijela tužbu.

Korištenje mreža stajaćica tijekom posljednje dvije godine prvenstveno za lov plavoperajne tune posebno je ugrozilo grbave kitove u blizini južne Kalifornije, gdje se hranilišta tuna i kitova usko preklapaju.

U tužbi se traži sudski nalog kojim se od NOAA Fisheries zahtijeva da provede novu biološku provjeru populacije grbavih kitova i da se u skladu s tim postave ograničenja za mreže stajaćice.

Služba za ribarstvo, ogranka Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA), zasad je bez komentara.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.