3 min. čitanja

EKO PRIMOŠTEN Dok su tragali za živim periskama, 60 ronioca izvuklo tone otpada!

EKO PRIMOŠTEN Dok su tragali za živim periskama, 60 ronioca izvuklo tone otpada!
Foto: Press

PRIMOŠTEN - Velika Ekološka akcija EKO Primošten održana je u Primoštenu ove subotr, 18. svibnja na Novoj Rivi i Staroj Rivi. 

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovalo je preko 60 ronioca iz Hrvatske i inozemstva, 15 volontera iz Primoštena,djelatnici komunalnog poduzeća Bucavac i djelatnici Lučke ispostave Primošten. Akcija se održala uz potporu Turističke zajednice Općine Primošten u suradnji sa Pongo Diving Center , ERK Leut Blace , Diving Club Nautilus - Ronilački Klub Nautilus, Split, Croatia , Ronilački klub AdriatiCro Zagreb - Scuba Diving , RC Mediterraneo, ERK "Periska" Ploče , Delta 5 Metković , ERK Puntar i ENK Pena . Svi ronioci koji su se odazvali ovoj akciji, već su više puta prisustvovali edukaciji koju provode partneri u projektu očuvanja plemenite periske u Jadranu. 

Projekt koordinira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja a sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, pa je angažman turističkih zajednica u provođenju aktivnosti izuzetno vrijedan.

Ronioci tragaju za živim periskama

Ronioci tijekom akcija čišćenja ujedno i pretražuju podmorje u nadi pronalaska žive jedinke plemenite periske (Pinna nobilis).

Osim plemenite periske u podmorju sve češće pronalaze žive jedinke druge vrste periske, koja još nema službeni hrvatski naziv, ali je često nazivaju periskom kamenitog dna ili bodljikavom periskom (zbog izraženih bodlji), Pinna rudis.

Partneri u projektu bilježe lokacije živih jedinki Pinna rudis, a u Hrvatskom veterinarskom institutu se provodi laboratorijska dijagnostika njenog fecesa za detekciju parazita koji je izazvao masovni pomor plemenite periske.

Da bi roniocima pomogli u prepoznavanju koju su vrstu periske uočili, istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba je u suradnji sa javnom ustanovom Priroda Šibensko-kninske županije prije početka eko akcije održao prezentaciju o aktivnostima Projekta, s naglaskom na važnost  razlikovanja Pinna nobilis od Pinna rudis. 

Glavni cilj ovih aktivnosti je podizanje ekološke svijesti o važnosti preventivnih i kontinuiranih akcija čišćenja morskog područja te unaprjeđenju plaža i obale kako bi se doskočilo rastućim izazovima onečišćenja morskog okoliša.

Cilj je minimiziranje negativnih učinaka urbanizacije na kvalitetu raznolikosti morskog ekosustava. Ekološke akcije se organiziraju dva  puta godišnje na različitim lokacijama, a odabrani su posebno važni termini prije početka turističke sezone i nakon turističke sezone.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.