3 min. čitanja

EKO PATROLA NA BRIJUNIMA Od smeća očišćeno podmorje nacionalnog parka

EKO PATROLA NA BRIJUNIMA Od smeća očišćeno podmorje nacionalnog parka
Foto: Plava promocija

BRIJUNI - Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2024.“ u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP RI i DIP ST).

Akcija se provodila u cilju ukazivanja na problem onečišćenja podmorja te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te potrebe očuvanja flore i faune, a provodila se  u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Plave promocije i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Tijekom trajanja akcije ronioci su čistili nekoliko lokacija, centralnu luku na Velikom Brijunu, plaže i područje Malog Brijuna, a iz mora su izvukli različiti krupni otpad, plastiku, boce i staklo kako bi na taj način doprinijeli očuvanju mora, okoliša i prirode.

- U NP Brijuni se redovito provode akcije čišćenja podmorja kako bi se sačuvao ekosustav i bioraznolikost, posebice jer 80 posto podmorja čini nacionalni park. Ove akcije nisu samo čišćenje, već i monitoring trenutne situacije kako bismo procijenili razinu ugroze u akvatoriju, bilo da je uzrokovana lošim vremenom, vjetrom, olujama ili morskom strujom. Edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva, ali i zaposlenika JU NP Brijuni bitna je u očuvanju ovog fragilnog ekosustava kako bi zajedno doprinijeli boljem sutra - istaknula je Reanna Relić, glasnogovornica JU NP Brijuni.

Veliku logističku podršku u provedbi ekološke akcije pružili su ronioci ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske dok je u eko akciji sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je sudjelovanje pripadnika ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite jedna u nizu akcija  kojima se priključilo Ravnateljstvo civilne zaštite te osim čišćenja podmorja kroz ovakve akcije se ujedno provodi organizirano uigravanje timova koji izlaze na intervencije. U ovoj akciji sudjelovali su ronioci DIP Split i DIP Rijeka koji će ove godine u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kroz pilot projekt s Lučkim kapetanijama izlaziti na zajedničke intervencije. Napominje kako ronilačka skupina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske u svom sastavu broji više od 90 ronilaca s dugogodišnjim ronilačkim iskustvom koji su kroz svoj ronilački staž uglavnom radili individualno te je cilj te osobe involvirati kroz sustav i prilagoditi zahtjevnim ronjenjima koja se očekuju od njih.

Voditeljica projekta „Eko patrola Brijuni 2024.“, Andreja Vedrina istaknula je važnost kontinuiranog i redovitog provođenja ekoloških akcija i izvlačenja otpada iz mora koji dolazi najčešće nakon velikih oluja, bura i juga, a otpad je predan Stručnoj službi na daljnju obradu i adekvatno zbrinjavanje.

- Želim istaknuti važnost ovakvih akcija u zaštićenim područjima, a posebno prije početka turističke sezone zbog očuvanja flore i faune, a kroz veliku medijsku vidljivost ujedno ukazujemo na adekvatno zbrinjavanje otpada na za to predviđena mjesta. Osim ekološke akcije ovdje su se provodile i vježbe pripadnika ronilačke skupine DIP CZ RH s ciljem uigravanja timova za buduće intervencije - rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja i voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te zahvalio kolegama roniocima, članovima kluba, ratnim vojnim invalidima i gostima na pružanju podrške i sudjelovanju u provedbi eko akcije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.