3 min. čitanja

Eko kamp Kornati 2024. - skupljeno preko 3 kubična metra otpada!

Eko kamp Kornati 2024. - skupljeno preko 3 kubična metra otpada!
Foto: Press

Od 17. do 19. svibnja Nacionalni park Kornati postao je sjedište ekološko-edukacijskog projekta “Eko-kamp Kornati 2024.”

U partnerstvu s ronilačkim klubom sv. Roko iz Bibinja, JU NP Kornati, ronilačkim klubom Murter-Kornati, Gradskim društvom Crvenog križa Zadar te u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Zadarske županije i Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU, udruga Argonauta iz Murtera je u ovogodišnjem izdanju koordinirala aktivnost eko-kampa.

Nakon istraživačkog zarona u uvale Balun, Mrtovac i pristanište Levrnaka 17. svibnja kako bi se napravila procjena stanja onečišćenja podmorja i pregled na prisustvo invazivnih i ugroženih vrsta, 18. svibnja započela je glavna akcija čišćenja u uvali Lojena, ispred restorana Kornat-Levrnaka, te na području pristaništa Levranka. 20-ak ronioca iz klubova Sv. Roko Bibinje i RK Murter-Kornati uz pomoć djelatnika JU NP Kornati i volontera GD Crvenog križa Zadar na kopnu, čistili su uvale na Levrnaci. Ukupno je skupljeno preko 3 kubična metra otpada u moru i na obali.

Foto: Press

Sve manje otpada

Kao najposjećeniji kornatski “punkt”, otok Levrnaka se pokazao kao zaista najpogođenije područje u NP Kornati po pitanju zagađenja podmorja otpadom, pa je redovito čišćenje započeto 2023. godine u prvom izdanju projekta i nastavljeno. Otpada je ove godine pronađeno znatno manje čime možemo zaključiti da su se turisti odgovornije ponašali u zaštićenom području i da redovite akcije čišćenja podmorja daju najbolje rezultate.

Na Eko-kampu je ove godine sudjelovalo 20-ak učenika šibenske Gimnazije Antuna Vrančića za koje je pripremljen edukativni sadržaj u suradnji s RK Sv.ROko i GD Crvenog Križa Zadar, u vidu predavanja koja su se provela tijekom edukacijskog izleta na samoj Levrnaci.

Zanimljive radionice

Alen Petani, član RK Sv.Roko i dugogodišnji volunteer i ronilac, ujedno je i strastveni ljubitelj i poznavatelj malakologije. Za gimnazijalce je pripremio malakološku radionicu na kojoj je predstavio razne vrste školjkaša i puževa koji nastanjuju Jadransko more, ali i neke egzotične vrste koje možemo naći u dalekim morima. Učenici su bili oduševljeni sadržajem i zainteresirani za dublje istraživanje svijeta mekušaca.

Uslijedila je jedna ozbiljnija, ali važna radionica Gradskog društva Crvenog Križa Zadar, koju je proveo Ervin Mešanović. U pitanju je radionica prevencije trgovanja ljudima, kao nažalost aktualni problem u cijelom svijetu. Mladi ljudi koji se spremaju za samostalni život, pakiraju za fakultete ili sele u inozemstvo, moraju biti osviješteni i osposobljeni za prepoznavanje opasnosti kod sumnjivih situacija. Iako iznenađeni, učenici su ubrzo kroz radionicu shvatili važnost ove teme, te na kraju osviješteni o ovom problemu. Tema je odabrana s obzirom na to da se dio projekta odnosi na pripremljenost djece i mladih na krizne situacije.

Na povratku s Kornata učenici su u grupama sudjelovali u edukativnom kvizu koji je za tamu imao naravno ovaj posebni nacionalni park. Od pitanja o zaštićenim vrstama i prigodnim križaljkama, učenici su uspješno savladali nove izazove, osvojili vrijedne nagrade i obogatili svoje znanje.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.