2 min. čitanja

Eko akcija na otocima: "Divlji vezovi - neprijatelji podmorja"

Eko akcija na otocima: "Divlji vezovi - neprijatelji podmorja"
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik 

Ekološko – ronilački klub Leut Blace (ERK Leut Blace) započinje ekološke akcije u sklopu projekta „Divlji vezovi – neprijatelji podmorja 2022“ na nedovoljno razvijenim i nerazvijenim otocima, koje će se odvijati od 23. do 30. listopada ove godine. U svakom danu održat će se jedna eko akcija čišćenja podmorja na mjestima divljih vezova, a sve u dogovoru s lokalnom samoupravom, kapetanijom i pomorskom policijom.

Oko 30 certificiranih ronilaca ERK LEUT putovat će brodovima ustupljenim od ECOMED tvrtke na dogovorena mjesta, a tamo će im se tijekom čišćenja pridružiti  ronioci iz lokalnih klubova, najavljuje Zajednica tehničke kulture Dubrovnik.

Početak eko akcija je u 10:00 sati sljedećim danima: 23.10.2022. polazak iz luke Rogoznica u Primošten - eko akcija u Primoštenu s početkom u 11 sati.

24.10.2022. eko akcija na otoku Drvenik Veli, 25.10.2022. eko akcija na otoku Zlarin, 26.10.2022. eko akcija na otoku Kaprije, 27.10.2022. eko akcija na otoku Žirje, 28.10.2022. eko akcija na otoku Kornat, 29.10.2022. nagradni zaron za sudionike eko akcija, 30.10.2022. povratak u polaznu luku.

Nakon čišćenja, i edukacija o ekologiji i ronjenju

U poslijepodnevnim satima održavat će se edukacija zainteresiranih o ekologiji i ronjenju kao zdravom i sigurnom sportu. Vodit će je licencirani instruktor ronjenja Hrvatskog ronilačkog saveza Dražen Ivanković i liječnica Hrvatskog ronilačkog saveza dr. Jelena Soldo.

Stanje s onečišćenje mora već je dugo zabrinjavajuće u cijelom svijetu, stoga je svaka eko akcija hvale vrijedna i prijeko potrebna. Hrvatska je top destinacija za nautički turizam, što posljedično dovodi do problema takozvanih „divljih vezova“ jer zbog velike potražnje rastu i cijene vezova u lukama i marinama.

Takva mjesta nisu potpuno sigurna za sidrenje plovila, pa im nadležne službe ne mogu osigurati sigurno sidrenje, te ostaju slobodna i izvan zakona. Vrlo često se otpad nađe u našem podmorju, umjesto na za to predviđenom mjestu.

Snimit će se i dokumentarni film

Ovom akcijom, osim čišćenja navedenih područja, educirat će se stanovništvo o zbrinjavanju otpada, promovirati zdravi i čisti turizam jadranske obale, uspostavit će se suradnja s lokalnim turističkim zajednicama s ciljem uspostavljanja tradicije ovog tipa čišćenja hrvatskog podmorja.  

O projektu “Divlji vezovi – neprijatelji podmorja 2022” bit će snimljen dokumentarni film, a svim lokalnim zajednicama bit će ustupljen snimljeni materijal u cilju promocije ekološki očuvanog i čistog Jadrana.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.