2 min. čitanja

Ekipi koja je švercala trpove, ježince i prstace određen jednomjesečni istražni zatvor

Ekipi koja je švercala trpove, ježince i prstace određen jednomjesečni istražni zatvor
Foto: Pixabay/Ilustracija

SPLIT - Šestorici hrvatskih i petorici talijanskih državljana koje se tereti za krijumčarenje strogo zaštićenih morskih vrsta određen je jednomjesečni istražni zatvor. USKOK i policija terete ih da su svojim radnjama oštetili državni proračun za više od 11 milijuna kuna, pri čemu su između sebe podijelili najmanje 700 tisuća kuna.

Istražni zatvor za šestoricu Hrvata određen je zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok su četvorica Talijana, od kojih jedan nije dostupan hrvatskom pravosuđu, pritvorena i zbog opasnosti od bijega. Još jedan Talijan u istražnom je zatvoru samo zbog opasnosti od bijega. Svi Talijani istražni zatvor mogu zamijeniti novčanim jamstvom.

Sudac istrage Županijskog suda u Splitu Vladimir Živaljić nije prihvatio prijedlog Uskoka da se osmorici osumnjičenih istražni zatvor odredi zbog mogućnosti ometanja kaznenog postupka utjecajem na svjedoke, vještake, sudionike ili prikrivače, a suprotno prijedlozima branitelja smatra da se s obzirom na vrstu i težinu djela, mjera istražnog zatvora ne može zamijeniti blažom mjerom, odnosno mjerom opreza.

Šesnaestoricu se tereti za zločinačko udruženje i krijumčarenje zaštićenih morskih vrsta, od čega su morski trpovi i ježinci bili namijenjeni za talijansko, a prstaci za hrvatsko tržište.

Osumnjičeni organizator skupinu je navodno okupio još u ožujku povezujući prijavljene i još neke nepoznate osobe kako bi zaradili na krijumčarenju trpa, igličastog ježinca, pjegavog ježinca i ikre ježinca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Italiji, kao i prstaca radi njihove preprodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Banda od 16 Talijana i Hrvata krijumčarenjem zaštićenih vrsta iz Jadrana “zaradili” više od 709 tisuća kuna | | Morski HR
Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta - Služba Split, u suradnji s Policijskom upravom splitsko-dalmatinskom te u koordinaciji s
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.