4 min. čitanja

Edukativne radionice o ronjenju u Stonu – Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja podmorja

Edukativne radionice o ronjenju u Stonu – Pogled u plavo i velika ekološka akcija čišćenja podmorja
Foto: Promocija ronjenja

STON – Tijekom ovog vikenda 4. i 5. lipnja 2022. godine, uz podršku Agencije Plava promocija, održat će se aktivnosti koje uključuju edukativne radionice o ronjenju Pogled u plavo i ekološku akciju čišćenja podmorja u okviru projekta Eko Malostonski zaljev, a u organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Eko Malostonski zaljev financiran je sredstvima u sklopu Mjere 1.1. „Jačanje zaštite prirodnih resursa kao preduvjeta održivog razvoja ribarstvenog područja“ FLAG-a Južni Jadran, a partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije,  Komunalno društvo Ston d.o.o. i Udruga Stonski školjkari.

U sklopu projekta Eko Malostonski zaljev, na središnjem trgu Placa u Stonu (kod Kneževog dvora) 4. lipnja 2022. (subota)  u periodu od 10:00 do 21:00 sati i 5. lipnja 2022. (nedjelja) godine u periodu od 10:00 do 18:00 sati, za sve ljubitelje podvodnog svijeta i zainteresirane posjetitelje bit će omogućena  besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom, u kontroliranim uvjetima te uz stručno vodstvo instruktora ronjenja, a s ciljem promocije zaštićenih prirodnih vrijednosti podmorja i ronjenja kao važne aktivnosti za očuvanje morskog ekosustava i pripadajuće bioraznolikosti.

Foto: Promocija ronjenja

Besplatna probna ronjenja pod punom ronilačkom opremom u pratnji instruktora ronjenja u sklopu Pogleda u plavo i edukativne radionice namijenjene su za sve uzraste i djecu već od 5 godina starosti, a za sigurnost ronioca početnika brinut će se ronioci Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske i ronioci RK HRVI Nemo-Adriatic.

Projekt Pogled u plavo održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta dok su medijski pokrovitelji projekta narodni, Morski.hr, SCUBAlife magazin i Gorgonija.com uz veliku podršku INA d.d. i HONDA MARINE (Fred Bobek d.o.o.).  Gostovanja Pogleda u plavo mogu se pratiti na službenim stranicama projekta Pogled u plavo www.pogleduplavo.hr  i Agencije Plava promocija https://plava-promocija.com/.

Za probno ronjenje potrebno je ponijeti ručnik i kupaći kostim, a rezervacije za sudjelovanje u Pogledu u plavo moguće su putem linka:  https://www.pogleduplavo.hr/promocija

Nakon edukacije o osnovnim tehnikama ronjenja i ronilačkoj opremi, zaronom u bazen  Pogleda u plavo posjetitelji će imati priliku razgledavati podvodnu izložbu fotografija poznatog hrvatskog podvodnog fotografa, Marjana Radovića, koja se nalazi na unutarnjim stranicama bazena, a prikazuje ljepote podmorja te pridonosi stvarnom doživljaju dubine.

Za ugodno ronjenje uz glazbenu podršku pobrinulo se Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP koji su se sa zadovoljstvom pridružili projektu.

Osim što će posjetitelji imati jedinstvenu priliku spoznati čari i ljepote ronjenja, imaju i priliku  sudjelovati u ekološkoj akciji čišćenja podmorja posebnog rezervata u moru i područje ekološke mreže Natura 2000 Malostonski zaljev, koja će se održati u subotu 4. lipnja 2022. godine u Hodiljama i u Malom Stonu u periodu od 10.00 do 12.00 sati te u  nedjelju 5. lipnja 2022. godine u Zamaslini i Zaton Dolima u periodu od 10.00 do 12.00 sati.

Ekološka akcija čišćenja podmorja ima za cilj doprinijeti očuvanju bioraznolikosti i ciljanih staništa i vrsta, a posebice onih zaštićenih, radi dugoročnog osiguravanja usluga ekosustava i održivog korištenja zaštićenog područja i područja ekološke mreže Malostonskog zaljeva. Osim toga, akcija čišćenja podmorja će ukazati na potrebe čišćenja podmorja te potaknuti lokalno stanovništvo na kontinuiranu brigu o moru, najvećem prirodnom ekosustavu, izvoru hrane, ugode i rekreacije, a sve u cilju zaštite, očuvanja, korištenja i održavanja zaštićenih područja i područja ekološke mreže Natura 2000 u području Dubrovačko-neretvanske županije.  Rezervacije za sudjelovanje u ekološkoj akciji čišćenja podmorja su moguće putem linka: https://www.pogleduplavo.hr/ekologija

Foto: Promocija ronjenja

U ekološkoj akciji čišćenja podmorja sudjelovat će tridesetak pripadnika specijalističke ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH, članovi RK HRVI Nemo-Adriatic, a uz  ronioce i volontere koji će roniti, u akcijama čišćenja sudjelovat će i lokalne udruge, volonteri s barkama te lokalno stanovništvo i školjkari.

U području Malostonskog zaljeva tijekom 20. stoljeća razvijalo se ribarstvo i školjkarstvo, posebice uzgoj europske plosnate kamenice (Ostrea edulis). Vrijednosti koje čine Malostonski zaljev iznimno povoljnim za uzgoj školjkaša su: čistoća mora, temperatura mora i dotok slatke vode rijekom Neretvom.  Godine 1983. ovo je područje zaštićeno kao posebni rezervat u moru upravo radi važnosti ovog specifičnog ekosustava za uzgoj školjkaša. Značajni pritisci na bioraznolikost posebnog rezervata u moru Malostonski zaljev i na područje ekološke mreže Natura 2000 HR4000015 Malostonski zaljev razvidni su utjecajem otpada na, u tom području prisutne, strogo zaštićene vrste, na uzgoj školjkaša, a posljedično i na čovjeka. Otpad u područje Malostonskog zaljeva dolazi rijekom Neretvom iz susjedne Bosne i Hercegovine, no značajne količine otpada podrijetla su iz poljoprivredne proizvodnje u dolini Neretve. Osim toga, značajna količina otpada, pri čemu dominira plastika, odbačena je u more uslijed proizvodnje školjkaša (dagnje i kamenice) u Malostonskom zaljevu. Najveći udio otpada u Malostonskom zaljevu čini plastični otpad (pergolari, plastične plutače i odbačeni ribolovni alati (mreže, vrše i sl.)).

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.