2 min. čitanja

Dvanaest osoba od danas više nisu stranci – Svečano prisegnuli za osobe primljene u hrvatsko državljanstvo

Dvanaest osoba od danas više nisu stranci – Svečano prisegnuli za osobe primljene u hrvatsko državljanstvo
Foto: Hrvatski sabor

RIJEKA – U sjedištu Policijske uprave primorsko-goranske U Rijeci, danas 17. siječnja po prvi put je održano svečano polaganje prisege za osobe primljene u hrvatsko državljanstvo. Svečanost je održana sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege.

Nakon Hrvatske himne prisutnima se obratila načelnica Sektora za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove Nina Gregović, ovlaštena odlukom ministra unutarnjih poslova za vođenje svečanosti davanja prisege. Uz čestitke, prigodnim riječima upoznala ih je sa značajem primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.

Foto: MUP

Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti.

Republika Hrvatska, kao članica Europske unije, danas je prepoznata kao sigurna i politički stabilna demokratska država, koja provodi sve međunarodne standarde u zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Isto tako, kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje.

Imajući u vidu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja,  istaknula je uvjerenje da će svoje novostečeno hrvatsko državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću te svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu Republike Hrvatske.

Potom su ispred ovlaštene osobe pojedinačno prozivane te je prisegom: „Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin/ka pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj“, prisegnulo 12  osoba. Riječ je o osobama koje su zahtjeve za primitak u hrvatsko državljansko podnijeli kao državljani drugih država, od kojih njih četvero kao državljani Bosne i Hercegovine, dvije državljanke Srbije te državljani/ke Sjeverne Makedonije, Slovenije, Kosova, Njemačke, Irana i Rusije.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.