3 min. čitanja

Dupini koriste koralje i spužve kao lijek za liječenje kožnih bolesti

Dupini koriste koralje i spužve kao lijek za liječenje kožnih bolesti
Foto: Dupini u Crvenom moru čiste kožu u morskoj travi / Natalia Pryanishnikova/Alamy

Životinje su sklone kožnim oboljenjima, kao što su gljivice, bakterijske i virusne infekcije boginja, koje su, čini se, pogoršane klimatskim promjenama. Novo istraživanje otkriva da kitovi vjerojatno sami liječe svoje kožne bolesti, a otkrivaju i dokaze o ljekovitim svojstvima nekih koralja i spužvi.

Znanstvenici otkrivaju da su dupini jako izbirljivi u odabiru dijelova tijela koje će trljati, ali i u odabiru koralja i spužvi koje ćeza tu svrhu ‘pilinga’ koristiti.

Dupini svakako vole piling. Poznati su po tome što su pametne, razigrane, taktilne životinje i vole se trljati o grube površine, drijemati u koraljnim krevetima i namakati se spužvama kao gosti u podvodnom toplicama.

Međutim, dupini možda dobivaju više od svog pilinga za kupanje nego samo opuštanje i razonodu. Ovih dana objavljena studija sugerira da dobri dupini možda sami liječe svoje kožne bolesti uz pomoć koralja, dodajući ovom istraživanju i dosad neistražena ljekovita svojstva koralja i spužvi.

Angela Ziltener, jedna od vodećih autora studije, o ponašanju dupina s određenim koraljima, kaže kako dupini ne prolaze samo kroz koralje – idu gore, vraćaju se opet dolje i trljaju trbuh, trbušno područje i leđa.

Dupini imaju gustu, glatku i elastičnu kožu, ali mogu biti skloni kožnim oboljenjima kao što su gljivične i bakterijske infekcije, ožiljci ili lezije nalik tetovažama uzrokovane virusnim infekcijama boginja. Čini se da se ove bolesti pogoršavaju globalnim zagrijavanjem.

Ziltener, biologinja za divlje životinje sa Sveučilišta u Zürichu i njezin tim od 2009. godine istražuju zajednicu od 360 indo-pacifičkih dobrih dupina (Tursiops aduncus) u sjevernom Crvenom moru. Uočili su da dupini često čekaju u redu da se trljaju o koralje čim se probude i neposredno prije spavanja, kao da se tuširaju tijekom dana. Osim mehaničkog trljanja, dupini su čak uzrokovali da koralji otpuštaju sluz polipa.

Tim je također primijetio da su se dupini vratili istoj vrsti koralja i činilo se da su bili baš izbirljivi u odabiru dijelova tijela za trljanje. Proveli su laboratorijske testove na 48 uzoraka koralja, spužvi i koraljne sluzi koje su “odabrali” dupini, uključujući gorgonski koralj Rumphella aggregata, kožni koralj Sarcophyton sp. i spužva Ircinia sp.

Rezultati, objavljeni u časopisu iScience, otkrili su najmanje 17 različitih bioaktivnih metabolita s antibakterijskim, antioksidativnim i hormonskim svojstvima sličnim estrogenu, od kojih bi svi mogli biti korisni u tretmanima kože.

Spojevi se obično ne koriste u antibioticima za ljude ili životinje, ali sve više istraživanja pokazuje da neki koralji i spužve imaju ljekovita svojstva, uključujući antimikrobna.

– Takvi su metaboliti korisni ako imate infekciju – rekla je Gertrud Morlock, analitička kemičarka sa Sveučilišta Justus Liebig u Giessenu u Njemačkoj i vodeći autor studije. Ako dupini imaju infekciju kože, ti spojevi bi mogli imati nešto poput ljekovitog svojstva.

– Ako razmislite o tome, nemaju druge mogućnosti. Ako imaju problema s kožom, što mogu učiniti? – Pita se Morlock.

Autori napominju da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se pokazala koja ljekovita svojstva koralja dupini trebaju za liječenje određenih bolesti i imaju li ta svojstva mjerljiv, pozitivan utjecaj na zdravlje kitova općenito.

U tome bi moglo pomoći saznanje više o društvenoj mreži i demografiji dupina. Praćenje pojedinačnih dupina koji pokazuju takvo ponašanje i uvid u to imaju li manje kožnih bolesti ili smanjenu smrtnost u usporedbi s ostatkom skupine, učinilo bi ovaj argument jačim, smatra Sarah Powell, bivša morska biologinja koja proučava kako dupini prenose svoje kožne bolesti.

Prošla istraživanja su pokazala da dupini vole koristiti koraljne spužve kao alate za traženje hrane.

Stephanie Venn-Watson, morska biologinja koja proučava zdravlje i dugovječnost dupina, objasnila je da budući da su dupini inherentno razigrane i taktilne životinje koje se vole trljati, teško je biti siguran da su dupini zapravo koristili koralje u medicinske svrhe.

Sljedeći korak u dokazivanju ove veze dupina i koralja, bio bi pokazati da koralji koje dupini ignoriraju nemaju ista ljekovita svojstva.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dupini jedan drugoga mogu prepoznati po okusu urina
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.