1 min. čitanja

Duh Korčule stigao u samo središte Zagreba

Duh Korčule stigao u samo središte Zagreba
Foto: Screenshot/Grad Korčula/Facebook

U sklopu nadolazeće 56. po redu Smotre folklora, koja će se održati od 20. do 24. srpnja, na glavnom zagrebačkom trgu postavljena je izložba MOREŠKA I KUMPANIJE – Plesovi s mačevima na otoku Korčuli, autorica Sani Sardelić i Elsie Ivanchic Dunin.

Tema ovogodišnje smotre je Tradicijska baština između Srednje Europe i Mediterana. Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Ministarstvo kulture i Grad Zagreb proglasili su je festivalom od nacionalnog značenja.

Mobilna izložba o plesovima s mačevima na otoku Korčuli, moreški i kumpaniji, temelji se na višegodišnjim arhivskim i terenskim istraživanjima nematerijalne baštine otoka Korčule, kao dio aktivnosti Gradskog muzeja Korčula.

Moreška i kumpanije upisane su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nedjeljive su od identiteta stanovnika grada i svih naselja na otoku Korčuli koja ih baštine dugi niz stoljeća. Suvremenost, unatoč brojnim promjenama koje je unijela u živote otočana, očuvala je, pa i osnažila značenja utkana u plesove s mačevima kao nositelje identiteta, čime se potvrđuju trajne vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva na ovim prostorima kao dio suvremenog života u Europskoj uniji.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.