2 min. čitanja

Dubrovniku više od pola milijuna eura bespovratnih sredstava za nove drvorede u Lapadu i Gružu

Dubrovniku više od pola milijuna eura bespovratnih sredstava za nove drvorede u Lapadu i Gružu
Foto: Wikimedia

DUBROVNIK - Gradu Dubrovniku odobreno je ukupno 552.000 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojim će se na području „Bulevara“ i Gruža posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala.

Naime, odlukom Fonda Gradu Dubrovniku su za projekt „Drvored Bulevar“ odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura.

Foto: Grad Dubrovnik

Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva najviše u iznosu do 275.500,00 eura, što čini 80% ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura.

Foto: Dubrovnik-travel.net

Na Bulevaru je uz prometnicu  planirana sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom-nogometnim stadionom. Planirana je sadnja do 30 stabala. U Gružu je uz postojeću prometnicu predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala ovog područja velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature, a planirana je sadnja do 35 stabala.

Za oba projekta, Grad Dubrovnik izradio je preliminarne procjene investicija koje uključuju procijenjeni iznos za izradu projektne dokumentacije, planiranih radova i opreme te usluge stručnog nadzora.

Sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV.

Projekti sadnje novih drvoreda u skladu sa projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje već provodi Grad Dubrovnik. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sad će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.