2 min. čitanja

DUBROVNIK Autonomni roboti će čistiti otpad iz mora

DUBROVNIK Autonomni roboti će čistiti otpad iz mora
 Foto: Stanford University / Youtube / Screenshot / Ilustracija

DUBROVNIK – U palači Ranjina u srijedu je održana prezentacija projekta SeaClear koji ima za cilj razvijanje autonomnih robota za čišćenje otpada s morskog dna. Prezentaciji su nazočili predstavnici projektnih partnera Sveučilišta u Dubrovniku i DUNEA-e te župan Nikola Dobroslavić sa zamjenikom Joškom Cebalom.

U siječnju 2020. započinje provedba projekta SeaClear, punog naziva „Search, Identification and Collection of Marine Litter with Autonomous Robot“, financiranog u 100%-tnom iznosu iz Europske unije, točnije programa HORIZON 2020 kroz koji je za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurano više od 6 milijuna kuna.

SeaClear je prijavljen u suradnji 8 partnera, od kojih su Regionalna agencija DUNEA i Sveučilište u Dubrovniku jedini hrvatski partneri. Otpad u moru predstavlja globalni problem, ne samo kroz ekološki negativni utjecaj već kao rizik za zdravlje ljudi općenito s golemim ekonomskim posljedicama. Danas se u oceanima nalazi čak 26-66 milijuna tona otpada. Od toga otprilike 94% nalazi se na morskom dnu. Do sada su se napori za prikupljanje uglavnom usredotočili na površinski otpad, a napori za rješavanje otpada na dnu su uglavnom pojedinačne lokalne akcije, uvijek koristeći ljudske ronioce. Ne postoji rješenje koje koristi autonomne robote za prikupljanje podvodnog otpada. Kroz SeaClear će se razviti prvi takav sustav bespilotnih podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz vodenog stupca.

Cilj je upravljati robotima autonomno, bez daljinske ljudske intervencije, a u svrhu toga provesti će se inovativni sustav za mapiranje, klasifikaciju i upravljanje robotima. Kada je u potpunosti operativan, sustav SeaClear ima za cilj otkriti i klasificirati podvodni otpad s 80% -tnom uspješnošću i prikupiti ga s 90% -tnom uspješnošću, sve to uz 70% smanjene troškove u odnosu na ronioce, sprječavajući ujedno golemi rizik i opasnost kojim se izlažu ronioci prilikom podvodnih akcija prikupljanja na raznim dubinama. Navedene će se značajke prikazati na tri pilot područja gdje će biti postavljen autonomni sustav robota: jedan sustav sa svrhom čišćenju luka s krajnjim korisnikom luke Hamburg, druga u turističkom području Dubrovnika, točnije pokraj otoka Lokrum i na području Malostonskog zaljeva koji predstavlja područje iz sektora marikulture. Regionalna agencija DUNEA će u ulozi krajnjeg korisnika koordinirati aktivnosti na dvije navedene pilot lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te će ujedno koordinirati Zajednicu prakse za ovo područje.

Partnerski konzorcij, osim Regionalne agencije DUNEA i Luke Hamburg, uključuje stručni tim partnera, od najpoznatijih svjetskih organizacije koja će isporučiti provjereni hardver i četiri akademske institucije s komplementarnom stručnošću podvodne i zračne robotike, senzora, preslikavanje i kontrolu, među kojima je i stručni tim Sveučilišta u Dubrovniku koji ima sve kompetencije za ovu zahtjevnu ulogu u razvijanju inovativnih rješenja problema otpada u moru. Izvodljivost SeaClear sustava biti će popraćena strategijom iskorištavanja i širenja u koju aktivno sudjeluju znanstvenici i svi relevantni dionici.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.