2 min. čitanja

Dubrovčanin, kapetan Mario Rončević, s posadom spasio živote 36 Kubanaca

Dubrovčanin, kapetan Mario Rončević, s posadom spasio živote 36 Kubanaca
Foto: Pixabay

Da su dubrovački pomorci izrazito cijenjeni u svijetu nije novost. Ipak, s vremena na vrijeme, iz svijeta dođe priča koja pokazuje kako oni nisu samo vrijedni radnici, već su i veliki ljudi. Jedna takva priča dolazi iz dalekog Meksičkog zaljeva.

Dubrovčanin Mario Rončević, kapetan na brodu Rostrum jedan je od glavnih aktera spašavanja života 36 Kubanaca.

Njihov brod prevrnuo se 28. srpnja u ranim jutarnjim satima dok je mrak još gutao sve pred sobom, vrijeme je bilo oblačno bez mjesečine, a nalazili su se usred nepreglednog prostranstva. No, sreća je bila u tome da se na mjestu događaja našao brod 'pod palicom' našeg Dubrovčanina, kapetana Marija Rončevića, koji je uz posadu broda, sudjelovao u SAR operaciji. ("search and rescue" - operacija potrage i spašavanja).

Ova noć mogla je završiti kobno, no hrabrošću posade broda Rostrum svi su brodolomci sretno spašeni od utapanja.

Kako piše Dubrovački dnevnik, Ploveći Meksičkim zaljevom, posada Rostruma uočila je bijela signalna svjetla. Kapetan je prilagodio kurs kako bi izbjegao sudar. Kada su čuli pozive u pomoć, krenuli su prema brodu kojemu se dogodila pomorska nesreća. Naime, brod na kojem se nalazilo 36 Kubanaca, izbjeglica, punio se morem i jedva je ostajao na površini.

Jednu osobu posada Rostruma pomoću ljestvi je uspjela spasiti odmah s broda, te je ona ukrcana na Rostrum. U idućem trenutku zbog navale svih ljudi na jednu stranu, brod s izbjeglicama se u potpunosti prevrnuo i potonuo, a 35 osoba završilo je u moru i zbog jake struje udaljavali su se od Rostruma. Iako su spustili splav za spašavanje nitko od unesrećenih nije se uspio popeti na njega. U vrijeme dok je posada broda Rostrum spašavala brodolomce, stigli su spasilački brodovi američke obalne straže koje je Rostrum kontaktirao i uspjeli locirati svih 35 osoba u moru.

Sve ovo događalo se između ponoć i 01:25. Punih sat i pol vremena posada Rostruma, na čelu s Rončevićem spašavala je 36 ljudi, koji su, kako je i sam potvrdio zamjenik zapovjednika Obalne straže, ostali na životu isključivo zbog hrabrih i odlučnih poteza članova broda Rostrum.

Velika zahvala

- Pozdrav od sektora Obalne straže otoka Key West na Floridi. Želim vam se zahvaliti i posadi broda Rostrum što ste ovoga jutra stali pružiti pomoć 36 osoba kubanske nacionalnosti čije se plovilo prevrnulo zbog čega su trebali pomoć 30 milja od Havane, Kuba. Da ih niste uočili i zaustavili se pružiti pomoć, vrlo je vjerojatno da bi bili zauvijek izgubljeni u moru. Uvjeren sam da su vaše akcije, kao i posade vašega broda, spasile život ovih 36 ljudi, i želim vam zahvaliti što ste pridali toliku važnost njihovoj sigurnosti.

Itekako sam svjestan da se ne bi svako plovilo u ovoj situaciji zaustavilo pružiti pomoć, što vaše akcije čini još više vrijednima divljenja zbog tako nesebičnih poteza.

U ime 700 članova Obalne straže, muškaraca i žena stacioniranih kroz cijelu Floridu Key, zahvaljujem vam što ste Semper Partus - Uvijek Spremni!" - stoji u dopisu kojega potpisuje Richard P. Armstrong, zamjenik zapovjednika američke Obalne straže, Key West.

- Mislim da sam uradio što i svaki čovjek, pomogao drugome u nesreći. Hvala dragome Bogu da se sve dobro završilo i što je američki Coast Guard priskočio u pomoć, jer je lako moglo završiti na najgori mogući način. Spašeni ljudski životi su najviše moguće priznanje - izjavio je za Dubrovački dnevnik kapetan Mario Rončević.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.