>
  3 min. čitanja

Dubrovčanima poštu donose - Filipinci

Dubrovčanima poštu donose - Filipinci
Foto: Pixabay

DUBROVNIK - Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Iako posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, već ga obožava.

U Hrvatskoj i dalje kronično nedostaje radne snage iako je na burzi više od 120 tisuća nezaposlenih. Gotovo isto toliko uvozimo. Tako od ovog mjeseca u Dubrovniku dvaput zvoni - poštar Jonathan!

Dobre volje i s osmijehom od uha do uha, iako je tek svanulo! Takav je kažu uvijek. Dok Dubrovnik još spava, Filipinac Jonathan brine da pisma, računi i paketi dođu na svoje odredište. Posao poštara obavlja tek nekoliko tjedana, a već ga obožava.

Na pitanje o tome kako susjedi reagiraju, Jonathan odgovara da je vrlo izazovno i uzbudljivo.

- Upoznamo dosta ljudi, vidimo dosta lokacija, pričamo s brojnim Dubrovčanima koji su vrlo pristojni prema nama - kaže novi dubrovački poštar. Jonathanov kolega poštar Mario Đurović pita ga što mu je najteže, a on odgovara da mu ništa nije teško uz njegovu pomoć, za što mu zahvaljuje.

Što je Hrvatima Irska i Njemačka, to je Filipincima Hrvatska. U samo mjesec dana, u grad pod Srđem stigla su četiri Filipinca, i to nakon rada u Katru na netom završenom svjetskom prvenstvu.

Azijski gospari Gradom se kreću uz pomoć GPS-a, a ovdje se osjećaju kao doma, piše Danas.hr.

- Prvi dan je bio najteži jer smo učili imena ulica. Imena su najteža, teško ih je pronaći - kaže Jonathan.

- Ljudi su toliko simpatični, željni rada i dokazivanja, to je nešto nevjerojatno - govori Danijel Guć, voditelj HP dostave u Dubrovniku o kolegama Filipincima.

No, Hrvatska pošta nije jedino veliko javno poduzeće koje je krenulo sa zapošljavanjem stranih radnika iz dalekih zemalja. Potvrđuje to i vlasnik kompanije specijalizirane za dovođenje radnika s Filipina. U posljednjih nekoliko godina zaposlili su ih preko pet tisuća.

- Prije svega filipinski radnici su, prije nego krenu na rad, educirani na koji način će se plasirati, kako će se ponašati i pritom su govornici engleskog jezika - istaknuo je Stjepan Jagodin, direktor Agencije za posredovanje u zapošljavanju.

Kako je većini stranih radnika osiguran smještaj i hrana, prosječnu plaću od 600 eura najčešće šalju suprugama i djeci u daleke Filipine. Marljivi su, i kako kažu, vrlo odani, a u Dubrovniku ovi nasmijani poštari svakako planiraju ostati duže!

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

NEMA RADNIKA Berba mandarina u punom jeku, no tko će ih ubrati?
U neretvanskoj dolini u punom je jeku berba mandarina. Ne samo da je slabiji urod i niske cijene otkupa, već proizvođači imaju problema i s pronalaskom radne snage. Radnika nema, pa su proizvođači mandarina na mukama. - I to se odrazilo ove godine možda kao nikada od dosadašnjih godina, s
Dubrovački ugostitelj: “Platili bismo domaće radnike kao i strance, ali ih nema, otišli su ili žive od apartmana!” | | Morski HR
Zbog specifičnosti turističke sezone i dalje imamo velik problem oko pronalaska kvalitetne radne snage. Prema podacima MUP-a, u 2022. godini do 31. svibnja izdano je ukupno 51.516 dozvola za boravak i
Turizmu trenutno nedostaje 15-ak tisuća radnika | | Morski HR
Ravnatelj Uprave za razvoj, investicije i konkurentnost turističkoga gospodarstva u Ministarstvu turizma Robert Pende rekao je jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” da turizmu tr
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.