3 min. čitanja

Dubrovačko-neretvanski župan uručio donaciju mandarina Vukovarsko-srijemskoj županiji

Dubrovačko-neretvanski župan uručio donaciju mandarina Vukovarsko-srijemskoj županiji
Foto: Dubrovačko-neretvanska županija

Proteklog tjedna u jutarnjim satima iz Dubrovačko-neretvanske županije stigao je kamion s 10 tona mandarina u Vukovarsko-srijemsku županiju, koji je krenuo iz Opuzena prema Vukovaru.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić mandarine je uručio županu Vukovarsko-srijemske županije Damiru Dekaniću, koji je odmah proslijedio donaciju volonterki Caritasa Vukovarskog dekanata Ivani Marinić.

Tom prigodom župan Dobroslavić naglasio je dugogodišnju i tradicionalnu donaciju simboličnom, rekavši:

- Svake godine, malo prije Božića, u vrijeme berbe mandarina, naša Županija donosi poklon Vukovarsko-srijemskoj županiji, Caritasu i svima onima kojima je pomoć potrebna. To je lijepa tradicija koju sam započeo kao župan, kada sam nastupio na tu dužnost, u svom prvom mandatu. I evo traje do danas, a držati ćemo se toga zasigurno i dalje.

Naglasio je Dobroslavić kako je to jedan skroman poklon, koji ima jednu vrijednost, dodavši:

- Tu vrijednost vidimo u poklonu dobre volje, u iskazivanju prijateljstva i partnerstva s Vukovarsko-srijemskom županijom na krajnjem istoku Hrvatske. U Domovinskom ratu proživjeli smo sličnu sudbinu, naravno Vukovar je prošao puno krvavije i puno teže, mi to naravno cijenimo, kao i svi koji Vukovar doživljavamo kao jednu Hrvatsku svetinju. Želim reći da mi je uvijek drago doći ovdje. Svake godine dolazim u Vukovar na obilježavanje 18. studenog, pokloniti se žrtvi Vukovara, jer Vukovar je jedan od najljepših gradova Hrvatske. Na to smo svi ponosni, i svi smo mi Vukovarci.

Župan Dekanić, zahvalio se na donaciji te je izjavio:

- Već četrnaesta godina traje donacija mandarina iz prijateljske nam Županije, a u simboličnoj razmjeni darova i mi uzvraćamo jedan šleper s 10 tona jabuka Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ono što je bitno – žele pokazati empatiju za ovaj dio Hrvatske, te pokazati odnos prema Vukovaru, što Dubrovačko-neretvanska županija, a posebno župan Nikola Dobroslavić, čini uporno svake godine. Dolaze ne samo donijeti dar, nego i nazočiti dolaskom 18.studenog, na obilježavanje stradanja Vukovara, kao i na obilježavanje Dana Županije i Vinkovačkih jeseni.

Dodao je kako se iz toga rodila jedna jako lijepa suradnja između dviju županija, koja u svim akcijama donosi plodove.

- Imamo što naučiti od Dubrovačko-neretvanske županije gdje se u ovom trenutku živi bolje, živi lakše, barem s našeg kuta gledanja, a u nekim procesima su otišli daleko ispred nas i njih želimo dostići te razmjenjujemo iskustva ne samo u radu Županije nego i u radu Razvojne agencije, javnih ustanova i sl. Nadamo se kako će ova suradnja potrajati još dugo i nakon naših mandata, a ova povezanost svjedoči kako bez zajedništva ne bi bilo moguće nastaviti suradnju na svim područjima.

Predsjednica Udruge sv. Bono iz Vukovara Vilma Vidović, zahvalila se na ovoj lijepoj donaciji rekavši: „Ove mandarine su više od mandarina, taj osjećaj pripadnosti, ta bezvremenska nit je povezala naše dvije županije i dva grada. Svi oni koji dobiju nisu dobili samo mandarine, nego su dobili i osjećaj kako nisu sami. Hvala na donaciji!

Naglasivši ovu donaciju kao lijepu gestu koja je stigla u Vukovar, volonterka u Caritasu Vukovarskog dekanata, Ivana Marinić, dodala je:

- Caritas broji 327 obitelji kojima pomažemo, od tih 107 je iz Župe sv. Josipa, radnika, a ostale 224 obitelji su iz ostalih devet župa našeg dekanata. Svima njima će biti podijeljene ove mandarine i tako im uljepšati ove dane i buduće blagdane koji dolaze. Još jednom zahvaljujemo se na donaciji.

Pun šleper mandarina iz Opuzena dovezla je mlada vozačica Ana Jug, koja je položila vozački za kamion prije dva mjeseca i vozi već tri tjedna te je ovom prilikom izjavila:

- Nije bilo teško dovesti kamion, jer ako voliš voziti nije teško to raditi. Lijep je osjećaj kada znam kako je stigao u humanitarne svrhe u Vukovar, bez obzira na umor. Ako imaš svoj cilj onda ništa nije teško.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.