3 min. čitanja

Dubrovačko-neretvanski župan: “Zračna luka kod Trebinja je ekološka i geostrateška ugroza”

Dubrovačko-neretvanski župan: “Zračna luka kod Trebinja je ekološka i geostrateška ugroza”
Foto: DNŽ

DUBROVNIK – Župan Nikola Dobroslavić sa suradnicama održao je konferenciju za medije na temu neprihvatljivosti planiranog projekta zračne luke kraj Trebinja za Dubrovačko-neretvansku županiju. Istaknuo je da je izvorište Omble glavni vodoopskrbni izvor za područje od Stona do Prevlake, a izgradnja bi utjecala i na bioraznolikost.

– Dakle, kao što smo svi upoznati, imamo najavu izgradnje zračne luke na predjelu Talež u Republici Srpskoj. Zašto taj projekt smatramo ugrozom za Dubrovačko-neretvansku županiju i zašto ga smatramo neprihvatljivim i za našu županiju, ali i za Republiku Hrvatsku? Naime, na toj lokaciji, koja se nalazi 5,5 kilometara od izvorišta Omble, glavnog vodoopskrbnog izvora, ne samo za Grad Dubrovnik, nego i cijelo šire dubrovačko područje. Drugi aspekt, uz negativan utjecaj na vode je činjenica da bi ta zračna luka izrazito negativno djelovala na okoliš i na bioraznolikost. Isto tako, ta investicija znači i geostratešku ugrozu za našu županiju – rekao je Nikola Dobroslavić te istaknuo i kako je Dubrovačko-neretvanska županija ovakav stav i ranije isticala, posebno kroz Deklaraciju koju je izglasala naša Županijska skupština.

– Mi smo deklaraciju uputili i svim relevantnim institucijama, uključujući i Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti iz koje su nas obavijestili kako su je u potpunosti usvojili i podržali naše stavove. Dakako da mi nemamo ništa protiv da susjedna država realizira projekte za svoj razvoj, no ti projekti ne smiju ugroziti prekogranični, u ovom slučaju, prostor naše županije. S našim stavovima i našom deklaracijom upoznali smo i državne organe. Imali smo sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja gdje smo  zajedno zaključili kako je ovo zaista neprihvatljiv projekt te da će oni na to upozoriti Bosnu i Hercegovinu i tražiti zaustavljanje projekta te o tome izvijestiti i europsku komisiju – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan.

“Srbija i nakon agresije ima pretenzije na naše područje”

– Ono što ja ovdje ne mogu zaobići, zbog naših sugrađana, je treći razlog koji sam naglasio-geostrateški aspekt. Naime, kod ovog projekta smo upoznati da će investitor biti Republika Srbija te da će uzletno-sletna pista biti dulja od zagrebačke i dubrovačke. Republika Srbija je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, agresiji na dubrovačko područje. To jest iza nas, no nije ugodno kad se vraćamo na takve stvari. i problematično nam je što se u zadnje vrijeme pojačala pretenzija Republike Srbije na naše područje svojatanjem dubrovačke književnosti i znanosti i proglašavanjem Dubrovnika srpskim područjem – kazao je župan te istaknuo kako se na takve stvari ne može šutjeti.

Foto: DNŽ

Na konferenciji su, uz župana Dobroslavića, govorile i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić, viša savjetnica u Upravnom odjelu za zaštitu okoliša i komunalne poslove Diana Tomašević Rakić te dugogodišnja stručnjakinja za prostorno planiranje Branka Martinović Vuković.

– Mi smo se očitovali i na postupak strateške procjene utjecaja na okoliš za zoning plan prostora posebne namjere Aerodrom Trebinje i prekogranični postupak procjene utjecaja na okoliš za sami zahvat izgradnje ovog aerodroma. Iscrpno smo izrazili svoje protivljenje realizaciji samog projekta. Smatramo da se u izradi njihove dokumentacije nisu koristili relevantni i dostupni podaci. Osim toga, uopće se nisu razmatrale druge moguće pozicije, nego se inzistiralo na onoj koju je odredio investitor – istaknula je Diana Tomašević Rakić.

“Izgradnja bi utjecala na bioraznolikost – već imamo onečišćenja vode”

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Marijana Miljas Đuračić naglasila je kako bi realizacija itekako utjecala na bioraznolikost područja oslonjenog na izvorište Omble.

– Riječ je o utjecaju na bioraznolikost značajnu na nacionalnoj i europskoj razini. Već dugi niz godina provode se znanstvena istraživanja i na tom području imamo više od 200 ciljanih vrsta zaštićenih sukladno europskim direktivama. Izvorište Omble je jedinstven ekosustav koji ovisi o kvaliteti vode iz izvorišta koje moramo zaštititi – rekla je, između ostaloga – ravnateljica Miljas Đuračić.

– Imamo zabilježena i onečišćenja vode, na tom području nije razvijen nikakav sustav gospodarenja otpadom. Mi znamo koliko je ovo područje važno i za Dubrovačko-neretvansku županiju, i za jedinice lokalne samouprave. Istaknula bih i Sporazum o dodatnoj zaštiti Omble koji su potpisali Grad Dubrovnik, Vodovod Dubrovnik i druge naše jedinice lokalne samouprave s Općinom Ravno. Zaista je ovo važno područje koje naša županija štiti i nastavit će štititi zbog važnosti i za našu vodu i bioraznolikost – kazala je Branka Martinović Vuković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, župan Dobroslavić istaknuo je kako Bosna i Hercegovina mora poštovati sve direktive i odredbe Europske unije, posebno kao zemlja koja je na europskom putu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.