2 min. čitanja

Dubrovački pomorci u Goi obučavali 70-ak indijskih kolega

Dubrovački pomorci u Goi obučavali 70-ak indijskih kolega
Foto: SPH

Već šest godina Romano Perić sudjeluje u međunarodnom sindikalnom projektu Cruise seminara, posvećenom edukaciji pomoraca o zaštiti njihovih radnih prava i uvjeta života na putničkim brodovima.

S timom kolega, kojeg sačinjavaju mahom bivši pomorci, a sada zaposlenici različitih međunarodnih pomorskih sindikata, otišao je na četverodnevni Cruise seminar u Gou, gdje im je zadak bio obučiti 70-ak indijskih pomoraca, prenosi Sindikat pomoraca Hrvatske.

Goa, biser Indijske obale, često se povezuje s prekrasnim plažama i bogatom poviješću. Portugalsko osvajanje Goe započelo je 1510. godine, te je postala ključna točka u portugalskom kolonijalnom carstvu zbog svoje strateške lokacije na zapadnoj obali Indije. Nakon osvajanja, Goa je postala glavna luka i središte portugalskog prisustva u Indiji. Portugalski kolonijalni vlastodršci uspostavili su kontrolu nad regijom i provodili su kulturne i vjerske promjene, uključujući širenje kršćanstva među lokalnim stanovništvom. Tako je Bazilika Bom Isusa danas svjetski poznata i UNESCO-ova je Svjetska baština.

Osim vjerskih promjena, Goa je postala centar trgovine začinima i svilom iz Indije prema Europi.

No, malo ljudi zna da se tamo krije skriveni dragulj iz prošlosti – Crkva svetog Vlaha. Izgrađena 1563. godine pod vodstvom Dubrovačkih pomoraca, ova crkva je svjedok njihove vjere i povezanosti s ovim dijelom svijeta. Nazvana je po zaštitniku pomoraca i Dubrovnika.

Perić je za tu informaciju znao od prije, ali nije bio svjestan da se nalazi na samo pola sata vožnje od njihovog mjesta do same crkve. Svi njegovi suradnici su, bez oklijevanja, prihvatili da krenu zajedno prema crkvi.

Dok su putovali prema Crkvi svetog Vlaha, izvanredna priroda Goe počela se otvarati pred njima. Šuma je gusta, a cesta se vijuga kroz prirodni raj. Zamjećuju veliki broj krava koje šeću slobodno, neopterećene prometom, kao simbol Indije.

Dolaze napokon do crkve. Njezina bijela fasada s crvenim krovom stoji u savršenom kontrastu s plavim nebom i zelenim palmama koje okružuju crkvu. Okolo crkve smo uočili vitraže, drvene oltare i relikvije svetog Vlaha. Pozvonili su na zvono pastorskog doma u sklopu crkve, ali nažalost, nenajavljeni nisu imali sreće. Nitko nije otvarao vrata, ali su ugledali crkveni kalendar događanja i spazili da je glavna procesija svetog Vlaha na isti dan kad i ona u Dubrovniku.

Sao Braz, mala kolonija osnovana od strane Dubrovčana, nekada je brojila oko 10 tisuća stanovnika. Dubrovčani nisu samo trgovali indijskim začinima i tekstilom, već su također dijelili svoje stručno znanje u naprednoj tehnici brodogradnje s ovdašnjim stanovništvom. Ova kulturna razmjena ostavlja dubok i trajan trag u povijesti Sao Braza. 

Zanimljivo je da tijekom održavanja svjetskih prvenstava u nogometu, stanovnici ove pokrajine otvoreno podržavaju isključivo hrvatsku nogometnu reprezentaciju i nose njena obilježja. 

Zadovoljan i ispunjen, Romano Perić je napustio ovo posebno mjesto. Put do Crkve svetog Vlaha za njega nije bilo samo fizičko putovanje, već i duhovno putovanje kroz prirodnu i kulturnu raskoš Goe, koje je oživilo prošlost i spoj dvije kulture u jedinstvenom okruženju, prenosi Sindikat pomoraca Hrvatske.

Foto: SPH

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.