1 min. čitanja

Dubrovački arhiv jedini u Europi ima uređaj koji može vidjeti i ono što je oku nevidljivo

Dubrovački arhiv jedini u Europi ima uređaj koji može vidjeti i ono što je oku nevidljivo
Foto: Pixabay / Wikimedia

Dubrovački arhiv jedini u Europi ima uređaj koji može vidjeti ono što je oku nevidljivo, čak i na starim dokumentima.

MISHA (Multi-spectral Imaging System for Humanities and Archives) je višespektralni skener. Koristi se za nekoliko stoljeća stare dokumente s tekstovima koji su nečitki ili izblijedjeli.

Skener se koristi sa 16 različitih vrsta osvjetljenja. Dokument se osvijetli, kamera ga fotografira pod svakim svjetlom. Nakon toga se fotografije digitalno postavljaju jedna na drugu i dobivaju se podaci – eventualna oštećenja ili dosad nepoznate stvari.

MISHA je nastala na Institutu Rochester u New Yorku. Donirana je Državnom arhivu Dubrovnik zahvaljujući profesoru Francisu Brassardu koji je ovdje istraživao i uvidio vrijednost građe.

Dubrovački arhiv čuva građu koju je nastala u državnoj službi u Dubrovačkoj Republici, odnosno javnobilježničkoj i tajničkoj službi od 13. stoljeća, a nakon pada Republike 1808. dokumente nastale u uredima i ustanovama u gradu Dubrovniku za vrijeme Francuza, Habsburške, jugoslavenske i hrvatske vladavine. Arhiv je važan jer je Dubrovačka Republika imala trgovačke i političke veze sa svim zemljama Sredozemnog mora i unutrašnjosti jugoistočnog dijela europskog kontinenta. Štoviše, dokumenti i pisani zapisi iz tog razdoblja predstavljaju vrlo dragocjenu povijesnu građu za proučavanje hrvatske i dubrovačke povijesti, ali i povijesti susjednih zemalja, piše HRT.

Dubrovački arhiv vrvi zanimljivostima – pa nakon edukacije CSI za arhiviste tek počinje.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.