2 min. čitanja

Dubrovačke ljetne igre: Dvije Ukrajinke izgovarat će Himnu slobodi na otvorenju

Dubrovačke ljetne igre: Dvije Ukrajinke izgovarat će Himnu slobodi na otvorenju
Foto: Dubrovačke ljetne igre \ Dubrovnik Summer Festival / Dubrovački simfonijski orkestar neizostavan je sudionik Igara stoga će i ove godine održati dva koncerta u Kneževu dvoru.

Iduće nedjelje, 10. srpnja tradicionalno se otvaraju Dubrovačke ljetne igre – 73. po redu. Dora Ruždjak Podolski koja već petu godinu kao intendantica stoji na čelu organizacije ovog našeg najvećeg kulturnog festivala, opisala je kako će program izgledati ove godine.

Slobodi – kao temeljnom motivu Dubrovačkih ljetnih igara – ove će se godine, kad imamo rat na europskom tlu, na poseban način dati na važnosti tako što će Gundulićevu Himnu slobodi izgovarati dvije prognane ukrajinske glumice, na hrvatskom jeziku.

U samom scenariju igara, otvaraju se raznorazna pitanja s obzirom na situaciju rata i sve što s njim dolazi, a to će biti lijepa poruka i podrška svim ukrajinskim izbjeglicama koje su se našle u Hrvatskoj, bježeći iz svojih domova.

Dubrovačke ljetne igre su jedan od rijetkih, možda čak jedini kulturni festival koji je obje pandemijske godine u Europi na kraju ipak izašao i imao kontakt s publikom.

– Godina 2020. bila je najveći izazov, i moram reći, da nije bilo vizije ministrice kulture, koja je isplatila čitav iznos koji pripada Festivalu, a to je četiri milijuna kuna, i na taj način ona i Vlada su omogućili kontinuitet ovoj kulturnoj manifestaciji s programima prilagođenima pandemiji, ali jako kvalitetni program i predstave. Otvorenje je imalo izuzetno demokratičan pristup, bilo tko je mogao doći na mul i gledati program. Prošla godina bila je obilježena daškom optimizma i dolasci su bili malo normalniji jer su mjere posustajale a ova godina je veliki izazov ali za sad prodaja ulaznica ide dobro ali vidjet ćemo što će zapravo biti – komentirala je Podolski za N1.

– Pandemija je donijela i neke dobre stvari. Donijela je svijest o tome da imamo izuzetno dobre hrvatske umjetnike, izuzetno dobru tradiciju, i izuzetno dobru postavku kulture. Povratak hrvatskim umjetnicima i davanje prednosti njihovom nastupu na igrama itekako je imao jedan svoj simbolični pristup ali isto tako davanje vjetra u leđa našoj kulturi. Dubrovačke ljetne igre su naš najstariji nacionalni festival koji se mora baviti hrvatskom kulturom i identitetom – kaže Podolski.

– Što smo dobroga donijeli moj tim i ja, jest ulaganje u razvoj publike, programi za djecu i mlade i ugrožene skupine u dubrovačkoj zajednici. Financirali smo se i sa strane lokalnih vlasti i nadamo se potpori grada Dubrovnika. Moramo biti sretni da nam dolaze turisti. Aplicirali smo na sve moguće natječaje i oko toga smo ažurni. Dokazali smo da se može mobilnije i fleksibilnije raditi – zaključuje Podolski.

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.