Dubrovačka policija se ispričala: "Da, talijanska ribarica nije bježala u međunarodne vode, već prema gospodarskom pojasu"

DUBROVNIK - Dubrovačka pomorska policija izvijestila je 10. veljače da su dan prije uzaptili talijanski ribarski brod, koji je krivolovio u našim teritorijalnim vodama. No spomenuli su i da je brod bježao od policije prema međunarodnim vodama, kao i da su nakon puštanje posade na slobodu, Talijani otišli put međunarodnih voda. S obzirom da proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa od strane Republika Italije i Hrvatske, između ove dvije zemlje ne postoje međunarodne vode, koje se nalaze tek južnije na tromeđi graničnog pojasa Italije, Hrvatske i Crne Gore, poslali smo upit dubrovačkoj policiji da nam pojasne, jesu li se zabunili ili ne znaju za ovaj podatak. Stigao je i odgovor...

- Kao što smo već izvijestili 9. veljače ove godine u 16.25 sati, putem tehničkih sredstava za nadzor državne granice na moru, od strane Pomorskog nacionalnog centra Zadar, južno od otoka Mljeta, uočen je ulazak talijanske ribarice u teritorijalno more Republike Hrvatske.

Odmah po utvrđenom, upućeno je policijsko plovilo koje je putem pomorskog kanala zapovjedniku ribarice izdalo naredbu o zaustavljanju međutim, zapovjednik navedene ribarice oglušio se na zapovijed i nastavio plovidbu u smjeru pučine, isključivim gospodarskim pojasom Republike Hrvatske, odnosno plovnim putem međunarodnog prava prolaza brodova prema pomorskom pravu, u smjeru matične zemlje.

Naglašavamo kako se navedena ribarica ni u jednom trenutku nije nalazila u međunarodnim vodama, ispred teritorijalnih voda Crne Gore.

Slijedom navedenog, ispričavamo se što smo omaškom u priopćenju objavili o napuštanju talijanske ribarice iz teritorijalnog mora Republike Hrvatske u pravcu međunarodnih voda, umjesto kako je navedena ribarica napustila naše teritorijalno more u smjeru pučine isključivim gospodarskim pojasom Republike Hrvatske, odnosno plovnim putem prema međunarodnom pomorskom pravu za prolaz brodova u smjeru matične zemlje, kako prilikom prije uzapćenja, tako i nakon provedenog prekršajnog postupka pred Općinskim sudom u Dubrovniku.

Ovom prilikom želimo zahvaliti na Vašem dobronamjernom ukazivanju na navedeno - kazali su iz dubrovačke policije.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dubrovačka pomorska policija uzaptila talijansku ribaricu, kažnjena tri člana posade
Policijski službenici su uz prisustvo ribarskog inspektora Uprave za ribarstvo izvršili inspekcijski pregled plovila. Dana 9. veljače 2023. godine u 16.25 sati putem tehničkih sredstava za nadzor državne granice na moru, južno od otoka Mljeta policijski službenici Nacionalnog pomorskog…