Državni inspektorat za Morski HR: "U posljednje tri godine srušeno je 934, a uočeno 7.043 bespravno sagrađena objekta!

Slijedom najavljenih aktivnosti rušenja ilegalno sagrađenih objekata, s naglaskom na obali, prije dva tjedna Državnom inspektoratu smo poslali nekoliko upit. Zanimalo nas je - koliko je srušeno ilegalnih objekata u posljednje 3 godine, koliko je naplaćeno kazni i koliki su uopće kapaciteti Državnog inspektorata za djelovanje na terenu, s obzirom na golem broj ilegalno sagrađenih objekata?

28 tisuća prijava, od čega su u čak 53 posto utvrđene protuzakonite radnje!

- Građevinska inspekcija od 01. travnja 2019. godine, od kada je dijelom Državnog inspektorata, do danas zaprimila je gotovo 28 tisuća prijava mogućih povreda propisa u području građenja.

U istom razdoblju obavljeno je 31.320 inspekcijskih nadzora. U 47 % predmeta nisu utvrđene povrede propisa, a u 7.043 predmeta pokrenut je inspekcijski postupak zbog povrede propisa u području građenja.

Foto: Morski HR / Arhiv

Podneseno je 45 kaznenih prijava zbog nezakonitog građenja u zaštićenim područjima ili povrede službenog znaka, izrečeno su 1.052 novčane kazne kojima se investitore prisiljava na izvršenje rješenje  čija je vrijednost više od 47 milijuna HRK odnosno više od 6 milijuna EUR. U istom razdoblju uklonjeno je 934 nezakonito izgrađenih građevina na području Republike Hrvatske - odgovaraju iz Državnog inspektorata na upit Morskog HR.  

"Osim građevinske inspekcije, odgovorni su i komunalni redari, ali i druge inspekcije"

- Inspekcijskim nadzorom građevinske inspekcije utvrđuju se posljedice već nastale devastacije uzrokovane ponašanjem nezakonitih graditelja. Slijedom navedenoga iznimno je važno raditi na svijesti svih pojedinaca, a sve kako do same nezakonite gradnje te posljedica devastacije okoliša ne bi ni došlo.

No ako do gradnje i dođe, uz građevinsku inspekciju za nadzore pojedinih građenja ovlašteni su i službenici i zaposlenici drugih tijela, odnosno komunalni redari i inspekcije sukladno posebnim propisima.

Foto: Morski HR / Arhiv

Tako su u slučajevima nezakonitog izvođenja radova na pomorskom dobru i cestama nadležni postupati i službenici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te komunalni redari jedinica lokalne samouprave ovisno o vrsti građenja odnosno građevine.

U zaštiti i očuvanju kulturnih dobara postupaju konzervatorski odjeli i inspekcija zaštite kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija.

Komunalni redari su ovlašteni postupati u građenju jednostavnih građevina i radova za koje nije potrebno ishoditi akt za građenje, u svezi uklanjanja ruševina zgrada, zahvata u prostoru koji se ne smatraju građenjem i dr.

Svi od navedenih tijela i inspekcija imaju zakonsku ovlast narediti uklanjanje nezakonito izgrađenih građevina ili zahvata u prostoru te izvršavati svoja rješenja prisilnim putem - pojašnjavaju iz Državnog inspektorata.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

Bespravnim graditeljima odzvonilo? Kupite stvari iz kuća, bageri stižu na cijelu obalu!
U Istri je počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata. Na ulazu u Rovinj srušen je prvi od njih 14, koliko će ih država na poluotoku ukloniti idućih dana, i to na području Rovinja, Umaga i Ližnjana. Nakon što dulje vrijeme nije bilo većeg uklanjanja bespravno izgrađenih objekata, gl…