Drvenoj brodogradnji prijeti odumiranje - Reforma strukovnog obrazovanja posljednja je šansa

MURTER - Drvenoj brodogradnji prijeti odumiranje - vapaj je s otoka Murtera. Udruga Latinsko idro zatražila je stoga žurno pokretanje školovanja za majstora brodogradnje u drvu.

Sezona održavanja drvenih ljepotica u punom je jeku, ali sve je više vlasnika prisiljeno održavati drvene brodove po principu 'sam svoj majstor'.

- Sam svoj majstor tako je! U 38 godina ribarstva evo naučio sam, pa kad nema majstora... Mlađih nema i onda polako sam - rekao je za HRT Tomislav Jugov, profesionalni ribar iz Tribunja.

Dva desetljeća nakon što je iz šibenske Strukovne škole sa svjedodžbom izašao posljednji brodograditelj u drvu, u svim se škverovima čuje - vapaj za kalafatima.

- Zvoni zvono odavna jer ovi stari kalafati - više nema nikoga. Sad ja, koji imam 71 godinu, moram se vratiti stupi i kalafatanju - kazao je brodograditelj iz Murtera Marko Bašić Bačvar.

Na otoku, koji je nekoć imao i Školu učenika u privredi, za nove majstore inicirano je obnavljanje srednjoškolskog zanimanja - brodograditelj u drvu.

- Da bi se iskoristili resursi postojećih brodograditelja - da mogu biti mentori tim mladim ljudima. Znači, u Betini, u Murteru, u Sovlju još postoje brodogradilišta drvenih brodova koja su živa, koja funkcioniraju - govori Jakov Lovrić, predsjednik Udruge Latinsko idro.

Ministarstvo rada lani je donijelo Odluku o upisu zanimanja 'brodograditelj u drvu - kalafat' u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Ravnatelj šibenske Srednje strukovne škole upozorava na druge potrebne korake.

- Pod hitno ga uvrstiti na popis deficitarnih zanimanja, osigurati stipendije za učenike koji odluče upisati to zanimanje - predlaže Dražen Sekso.

Od tog rada može se vrlo lijepo živjeti, kažu stari majstori. Treba samo zasukati rukave.

- Ljudi idu u Irsku, u Njemačku, idu tamo zaraditi. Ovdje jedan pravi kalafat je bogat čovjek! Ne treba nikamo ići - govori Bačvar.

Reforma strukovnog obrazovanja prilika je za upis budućih majstora drvene brodogradnje - u jesen 2025. Posljednja prilika. Jer 5 do 12 za drvenu brodogradnju, kažu na Murteru - već je otkucalo.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pokreće se inicijativa za uvođenjem smjera brodograditelj u drvu
Školovanje za brodograditelja u drvu ne postoji u Hrvatskoj već desetljećima. Najmlađi kalafat iz nacionalnog središta drvene brodogradnje završio je školu za stolara. Nakon dva propala pokušaja ponovno se pokreće inicijativa za očuvanje izumirućeg zanimanja graditelja tradicionalnih drven…