Drveničani pokrenuli peticiju: "Ne sidrenju u omiljenoj i zaštićenoj uvali!"

Niže potpisani stanovnici, osobe s boravištem, prebivalištem, vlasnici nekretnina i njihovi potomci te svi članovi obitelji s Drvenika Velikog traže zabranu ‘’divljeg‘’ sidrenja u zaštićenoj ekološkoj mreži Natura 2000 Krknjaši — tzv. Blue lagoon, poruka je peticije koju je pokrenula Građanska inicijativa Zirona.

Godinama upozoravamo na problematiku sidrenja na toj lokaciji, devastaciju podmorja, staništa posidonije i periske. Tijekom ljetnog perioda dnevno se tamo sidri više od 150 jedrilica, katamarana i motornih plovila, izletnički brodovi (fish picnic), a svi oni opterećuju ovaj vrlo senzibilan ekosustav.Livade posidonije su oštećene, a naše kristalno plavo more s kojim se ponosimo, nestaje zajedno s njom.Pored toga, mimo zakona i zdravog razuma, nasipava se obala i dodatno uništava okoliš, a sve kako bi se udovoljilo izletničkim gostima.

Peticija je počela  08.06.2023. godine i traje do daljnjeg.

VAŽNO:  zbog vjerodostojnosti peticije molimo da potvrdite svoju adresu elektroničke pošte, nakon što potpišete peticiju i dobijete E-Mail, ali vaši osobni podaci neće biti vidljivi javnosti.

Tvoje ime možeš "sakrit" - poručuju inicijatori peticije.

Peticiju možete potpisati OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministarstvo mora: “Potonuli katamaran kod Drvenika Velog predstavlja opasnost za plovidbu”
Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture objavili su detalje havarije kod Drvenika Velog od 4. lipnja, kad je opožareno plovilo i potonulo. Službenici Lučke kapetanije Split su 4. lipnja u 13.32 sati zaprimili dojavu MRCC Rijeka o požaru na brodici kraj Krknjaša, Drvenik Veli, slijedom čega s…
FOTO Katamaran na kojem je izbio požar, potonuo kod Drvenika Velog
Potonuo je katamaran u akvatoriju Drvenika na kojem je u nedjelju popodne izbio požar, a svih deset osoba koje su u trenutku požara bile na plovilu spašeno je, doznaje se u splitskoj policiji. - Dojava o požaru stigla je u 13.40 sati, a u tom trenutku se na plovilu