3 min. čitanja

Drugi hrvatski ronilački kongres i velika ekološka akcija čišćenja podmorja na Kvarneru

Drugi hrvatski ronilački kongres i velika ekološka akcija čišćenja podmorja na Kvarneru
Foto: Foto Damir Zurub

RIJEKA – Tijekom ovog vikenda Grad Rijeka je domaćin drugog hrvatskog ronilačkog kongresa koji se održava 8. i 9 listopada 2021., Dvorana Centar Zamet, Rijeka u cilju objedinjavanja ronilačke populacije nakon situacije koju je uzrokovao korona virus u svrhu razmjene iskustva i znanja s relevantnim stručnjacima iz različitih segmenata i područja rada.

Drugi hrvatski ronilački kongres provodi se u organizaciji Agencije Promocija ronjenja, Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka, DC Marco Polo i Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic, a obrađivat će se brojne teme vezane uz ronjenje kako u Hrvatskoj tako i u regiji dok će sudionici kongresa imati priliku saznati najnovije informacije na zanimljivim predavanjima i sudjelovati u raspravama.

Osim što je generator predsezone o posezone, ronjenje je jedan od boljih i unosnijih turističkih proizvoda te daje dodanu vrijednost ukupnoj turističkoj ponudi, a još uvijek nije u cijelosti iskorišteno.

Tijekom dva dana trajanja kongresa i brojne panele stručnjaci će raspravljati o zanimljivim i za ronjenje važnim temama te će se dotaknuti produljenja sezone kroz ovu granu turizma.

Foto: Dalibor Andres

Osim toga stručnjaci će prezentirati iskustva iz raznih područja sigurnosti, organizacije vatrogastva u ronjenju, podvodne fotografije, zakonske regulative, speleoronjenja, a poseban naglasak ovog kongresa je stavljen na ronjenje poslije infekcije Covid 19.

2. Hrvatski ronilački kongres provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske, Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Rijeke i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te uz podršku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ i KBC Rijeka, Zavoda za podvodnu i hiperbaričnu medicinu.

Partner ovog kongresa je Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Rijeke i Turistička zajednica Kvarnera.

Važan segment kongresa je područje ekologije i zaštite podmorja, kao preduvjeta za razvoj ove grane turizma, a osim brojnih predavanja na temu očuvanja okoliša i zaštite prirode, ronioci će i primjerom pokazati brigu za podmorje provođenjem jedne od najvećih ekoloških akcija čišćenja podmorja na šest lokacija diljem Kvarnera u sklopu Eko patrole 2021. – Kvarner, a sudjelovat će više od 200 sudionika, ronioca.

Foto: Danijel Frka

Za razvoj ronilačkog turizma u Hrvatskoj izuzetno je važno  podizanje razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode s naglaskom na važnost sigurnosti u ronjenju te će se ekološka  akcija čišćenja podmorja, Eko patrola 2021.- Kvarner provoditi u Rijeci, Bakru, Kraljevici, Crikvenici, Selcu i Novom Vinodolskom uz podršku Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Rijeke, Turističke zajednice Bakra, Turističke zajednice Kraljevice, Turističke zajednice Crikvenice i Turističke zajednice Novog Vinodolskog koje su se udružile kako bi dale podršku roniocima i bez kojih sve ovo ne bi bilo moguće.

Kvarner kao atraktivna ronilačka destinacija može ponuditi različite ronilačke lokacije te je jedan od važnijih u ronilačkom turizmu. Ronilački centri; DC Marco Polo, Rijeka, KPA ADRIA, Kraljevica, DC Mihurić, Selce, RC Dive Side, Novi Vinodolski, KPA Kostrena, Kostrena te SPD Luben, Bakar uključili su se u projekt eko patrole.

Veliki doprinos u provedbi Kongresa i Eko patrole 2021. – Kvarner te nesebičnu pomoć u realizaciji pružili su sponzori: INA, Honda Marine (Fred Bobek d.o.o.), Highfield i Drinkomatic.

Upravo će se na kongresu obrađivati  tema ekologije i ulaganje u ekološke akcije i projekte koji doprinose očuvanju Jadranskog mora. Mora koje svojim prirodnim ljepotama i netaknutoj prirodi privlači sve veći broj zaljubljenika u morske dubine.

Kongres će biti i mjesto razmjene iskustava svih dionika ronilačke struke, od vlasnika ronilačkih centara, instruktora ronjenja, trgovaca ronilačkom opremom, do samih turista zainteresiranih za ovu granu turizma. Svi sudionici kongresa imat će jedinstvenu priliku doznati najnovije trendove i informacije iz svijeta ronjenja.

Medijski pokrovitelji kongresa su Mreža TV, Scubalife,  Gorgonija.com i Morski HR.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.