3 min. čitanja

DRUGAČIJA PRIČA Pomorska policija dobila pismo pohvale od čovjeka kojeg su kaznili

DRUGAČIJA PRIČA Pomorska policija dobila pismo pohvale od čovjeka kojeg su kaznili
Foto: MUP

SPLIT – Policijska uprava splitsko-dalmatinska primila je od 40-godišnjeg građanina pohvalu upućenu Mariu Juriću policijskom službeniku Postaje pomorske policije. Naime, dana 21. kolovoza Mario Jurić je, postupajući zajedno s kolegom Vinkom Lozina koji su dio posade službenog plovila P-320 “Croline” Postaje pomorske policije, zatekao na moru ispred gradske luke Split 40-godišnjaka koji je gliserom na udaljenosti manjoj 300 m od obale glisirao. Policijska posada ga je zaustavila i postupala prema njemu za što mu je izdan obvezni prekršajni nalog iz čl. 75. C Pomorskog zakonika te je kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1000 kuna.

Prekršitelj se javio elektronskom poštom, navodeći kako je zaustavljen od posade pomorske policije ispred splitske luke, dok je brodom glisirao u subotu ujutro na udaljenosti ispod 300 m od obale i da unatoč tome što je kažnjen želi izraziti pohvalu policijskim službenicima a posebno službeniku s brojem značke 22677 koji je neposredno postupao.

U svom pismu građanin piše kako pohvalu policijskom službeniku izražava zbog ljudskog pristupa i edukativnog objašnjenja prekršaja koji je on svojim ponašanjem počinio. Dalje je naveo:

– Želim da prenesete pohvale nadređenima za ove policajce i da ih se nagradi za edukaciju i pristup što je vrlo rijetko. Takve ljude trebamo u policiji. Njihov pristup prema meni kao prekršitelju: dakle osim represivnog i zasluženog kažnjavanja, vise je pažnje policajac dao edukativnom dijelu kao i brizi kako za moju, tako i za sigurnost drugih u pomorskom prometu. Zaustavljen sam puno puta u prometu (cestovnom), te je ophođenje policajaca nerijetko bilo suprotno od postupanja policajca za kojeg tražim pohvalu i nagradu. Skoro kao moj pokojni otac, bio je zabrinut za mene kao prekršitelja, i vrlo elokventno i staloženo mi je objašnjavao zašto je glisiranje opasno.

Osjetio sam da mu je žao zbog kazne koju mi piše, ali mi je objasnio da je to i u mome interesu, jer ću idući put puno više paziti, s obzirom da je novac koji sam platio, kazna radi koje takvo što ponavljati više neću. Da ne biste shvatili krivo: nikad prije nisam vidio niti upoznao policajce koji su me kaznili. Ponavljam: zaustavljen sam puno puta od policajaca, nikad nisam doživio pristup koji je iako represivan jer sam kažnjen, prije svega bio edukativan i vrlo pristojan i ljudski. A to je ipak rijetko, zato sam napisao mail – poručio je građanin.

Foto: MUP

– Ovaj mail izaziva zadovoljstvo i motivaciju ne samo kod našega kolege Maria kojeg smo izvijestili o ovoj reakciji građanina, već zasigurno i kod svih nas bilo kao kolega ili rukovoditelja. Iako se može reći kako je u pitanju samo uobičajeno i redovno obavljanje policijskog posla, međutim pristup i način ophođenja tijekom rada i postupanja prema građanima govori o našoj predanosti, našem poštivanju posla kojeg obavljamo i često se potvrdi kao i u ovom slučaju da se radi o pozivu prema poslu u kojem je čovjek na prvom mjestu – kazuju iz policije.

– Profesionalnost i predanost prema policijskom poslu zasigurno je zahtjevno održavati nakon više od 30 godina staža koliko ima naš kolega Mario Jurić. Kada smo kolegu nazvali i kazali kako ćemo objaviti sličicu iz njegove svakodnevnice u poslu bio je zatečen jer je ovakav način rada za njega sasvim uobičajen. Mario Jurić je policijski službenik od 90-ih godina kada je u I. Policijskoj postaji počeo tesati svoje policijsko iskustvo. Kaže da mu je upravo policijska postaja omogućila kvalitetan temelj za učenje i obavljanje policijskih poslova. Od 2013. godine je raspoređen u Postaji pomorske policije Split – poručili su iz splitske policije.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.