5 min. čitanja

Druga humanitarna regata hrvatskih skipera

Druga humanitarna regata hrvatskih skipera
Foto: Vicko Ozretić

Udruga hrvatskih skipera i članova posade (CROSCA) ulazi u proljeće hrabrim startom te najavljuje svoju drugu humanitarnu regatu koja će se ploviti ovoga vikenda 24.03 – 26.03. na ruti od Splita do Starog Grada i natrag.

Organizatori iz CROSCA-e, ovoga puta odlučili su za kraću i sigurniju varijantu do Starigrada u odnosu na prošlu godinu i Vis, ponajprije zbog vremenskih uvjeta, kako bi kako kažu, svi sudionici ugodno odradili regatu.

- Ističemo izvrsnu reakciju i dobrodošlicu koju nam pripremaju u gradu, a mi im se zahvaljujemo na način da zajedno sa Starograđanima otvaramo sezonu jedrenja.

Očekuje se nastup najmanje 20 jedrilica. Podijeljene su u open skupine po kriteriju brzina, a pobjednik regate odlučuje se prema THC sustavu koji korigira vremena jedrilica da bi sve imale slične šanse za pobjedu. Skiper pobjednik nosi prijenosnu titulu “Zlatna doksa “.

Vrijedi istaknuti da braniti titulu, dolazi i prošlogodišnja “zlatna doksa”, skiper Goran Treursić.

Osim povezivanja i sportskog druženja, važno je naglasiti da je sav prihod od startnina namjenjen obiteljima naših prerano preminulih kolega kojih se uvijek rado sjetimo - govori Vicko Ozretić iz organizatorskog tima CROSCA-e, ujedno i predsjednik Udruge hrvatskih skipera.

Za uvod ovom regatnom vikendu udruga Crosca zajedno sa partnerima, organizira prvu panel raspravu namijenjenu studentima i mladim kadrovima koja će se održati u petak 24.03. 2023 s početkom u 10:00, na Sveučilišnom kampusu.

Namjera je panela odgovarati na pitanja i pomoći mladima da se lakše uključe u rastući broj poslova u yahtingu, te im pružiti uvide o nautičkoj industriji odgovaranjem na mnoga pitanja i mogućnosti koje nosi sezona.

Više pročitajte OVDJE.

OGLAS REGATE

1. ORGANIZATOR:

2. Humanitarnu regatu hrvatskih skipera organizira Jedriličarski klub „Zenta“ i Udruga hrvatskih skipera  i članova posada jahti. Regata je u nadležnosti Hrvatskog jedriličarskog saveza.

2. PRAVILA:

∙ Međunarodna regatna pravila WS 2021-2024 (RP)

∙ Eksperimentalna pravila THC premjera.

∙ Od zalaska do izlaska sunaca vrijede pravila izbjegavanja sudara na moru što mijenja dio 2 regatnih  pravila

∙ Ovaj Oglas za regatu

∙ Upute za jedrenje

∙ Obavijesti Regatnog odbora i organizatora koje će biti oglašene najmanje 2 (dva) sata prije starta  regate. Obavijesti mogu mijenjati upute za jedrenje.

∙ Upute za jedrenje prevladavaju u slučaju nesuglasja između navedenih pravila. ∙ Obrazac za izračun THC premjera kao i upute za izradu obrasca bit će dostupni uz prijavnicu

3. KATEGORIJA REGATE

Regata je kategorije 4.

4. PRAVO SUDJELOVANJA:

∙ Krstaši jednotrupci i katamarani koji zadovoljavaju uvjete za područje plovidbe III.

5. ISPRAVE:

∙ Verifikacije za kormilara i članove posade u skladu s pravilima njihovih

nacionalnih saveza

∙ Važeća plovidbena dozvola broda (preslika)

∙ polica osiguranja broda (preslika)

∙ Važeća vinjeta HJS (broj) ili zahtjev za jednim gratis nastupom

6. MJERENJE DUŽINE PREKO SVEGA (LOA):

Dužina preko svega (LOA) mjeri se između dva vertikalna pravca koji prolaze kroz krajnje točke trupa  krstaša, koja isključuje kormilo, tangun, baštun, ogradu, platforme i ostala pomagala koja izlaze iz trupa  krstaša. Ovakva dužina preko svega se uzima kao mjerilo za određivanje po skupinama, a prihvaća se  dužina trupa krstaša koja je upisana u plovidbenu dozvolu. Vlasnik ili kormilar krstaša potpisom na  prijavi za regatu upisuje dužinu preko svega, u dobroj vjeri, poštujući pravilo 69 (RP).

7. RAZVRSTAVANJE PO GRUPAMA

∙ Organizator će formirati OPEN grupe prema LOA i broju prijavljenih krstaša. ∙ Minimalni broj krstaša u grupi je tri. Ako grupa ima manje od tri jedrilice, bit će pridružene većoj  grupi.

∙ Sve jedrilice bit će raspoređene unutar jedne grupe po THC premjeru.

∙ Obrazac za izračun THC premjera kao i upute za izradu obrasca bit će dostupni uz prijavnicu ∙ Katamarani će biti raspoređeni unutar jedne OPEN grupe.

8. RUTA REGATE

Prva etapa: Split – Stari Grad ; pomoćni cilj 1. otočić Mrduja

Druga etapa: Stari Grad - Split; pomoćni cilj 1. otočić Mrduja

9. PROGRAM REGATE

Petak 24.3.2023.

Od 17:00,u klubu JK „Zenta“:

Prijem natjecatelja uz piće dobrodošlice, pregled dokumenata i popisa posade te zaključenje prijava,  podjela uputa za jedrenje, druženje

19:00 Sastanak kormilara

Subota, 25.3.2023.

Prvo navigacijsko jedrenje SPLIT – STARI GRAD, duljina etape 25 NM.

∙ 9:00h – ZAJEDNIČKI START za sve skupine

∙ 17:00h- ograničeno vrijeme ulaska u cilj u Starom Gradu

∙ Od 16.00 doček natjecatelja na rivi uz prošek, paprenjake i muziku.

∙ 19:00 večera uz teću tople spize, druženje i zabava u baru „Espresso“

∙ 20.00 proglašenje pobjednika i dodjela „zlatne dokse „ kategorija katamarani

Nedjelja, 26.3.2023.

Drugo navigacijsko jedrenje STARI GRAD-SPLIT; duljina etape 25 NM

∙ 10:00h ZAJEDNIČKI START - za sve skupine jednotrupaca . Katamarani ne jedre drugu etapu. ∙ 16:00h – ograničeno vrijeme ulaska u cilj

∙ 18:00 Proglašenje pobjednika i druženje u klubu JK „Zenta“

10. NAGRADE

Podijeljene će biti sljedeće nagrade:

∙ Nagrade temeljene na Open razvrstavanju (nagradit će se prve tri jedrilice  po grupama i prvi katamaran)

∙ Nagrade temeljene na THC razvrstavanju - nagradit će se prve tri jedrilice  ∙ Nagrada za najbržu jedrilicu/katamaran regate u realnom vremenu

∙ Posebne nagrade organizatora

11. PRIJAVE I STARTNINA

Pretprijave sa obrasca na web stranici organizatora www.crosca.com

uputiti na mail ovicko@hotmail.com najkasnije do ponedjeljka, 21.3.2022. u 12:00.

Prijave treba potvrditi organizatoru do četvrtka, 23.03.2022. u 15:00, telefonski na 098 1923 279  (Vice) ili na mail ovicko@hotmail.com

Startnina se naplaćuje 30,00 € po jedriličaru isključivo na račun Udruge.

IBAN: HR7323600001102864321

Opis plaćanja: donacija za regatu - IME BRODA

U startninu je uključeno:

∙ Organizacija regate

∙ Nagrade

∙ Večera u Starom Gradu (subota, 25.3.2023.)

∙ Besplatni vez na rivi u Starom Gradu (noć sa subote na nedjelju 25./26.3.2023.) ∙ Glazba na večernjem druženju u baru „Espresso“

∙ Večera u JK Zenta (nedjelja, 26.3.2023.)

*Smještaj gostujućih jedrilica u Splitu (još čekamo službenu potvrdu odgovornih) Cjelokupni prihod regate ide u humanitarne svrhe kao donacija obiteljima naših preminulih kolega

12. ODGOVORNOST

Svaki krstaš i svi natjecatelji sudjeluju u regati na vlastitu odgovornost. Vlasnik i njegov predstavnik  moraju poduzeti mjere osiguranja i pokriti sve rizike uključivši i one prema trećim osobama.  Organizator i Regatni odbor otklanjaju svaku odgovornost za moguće štete ili nezgode krstaša,  natjecatelja ili trećih osoba; bilo na moru ili kopnu, prije, za vrijeme i poslije regate, ili od posljedica  proizašlih od same regate. Dužnost je i odgovornost vlasnika, njegovog predstavnika ili kormilara  krstaša da su brod, jarboli, jedrilja, motor i oprema u dobrom stanju te moraju upoznati posadu sa  mjerama sigurnosti na krstašu. Činom prihvaćanja prijave pojedinog krstaša, Regatni odbor ne prihvaća  odgovornost za njegovu sigurnost za vrijeme regate. Pravo i odgovornost svakog krstaša je da odluči  startati, nastavi jedriti ili se povući iz regate.

Uz poštivanje smjernica Coronavirus (SARR-CoV-2) i COVID-19 bolest Dopuna smjernica organizatorima  jedriličarskih natjecanja za klasu krstaš. Verzija 3.0 – 25. lipanj 2021 (NN)

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.