2 min. čitanja

Druga dodjela sadnica mljetskih autohtonih sorti vinove loze poljoprivrednicima otoka Mljeta

Druga dodjela sadnica mljetskih autohtonih sorti vinove loze poljoprivrednicima otoka Mljeta

MLJET - Javna ustanova „Nacionalni park Mljet“ je u petak, 10. veljače 2023. podijelila 864 sadnice autohtonih sorti vinove loze lokalnim poljoprivrednicima. Sadnice su dodijeljene fizičkim i pravnim osobama s otoka Mljeta koje su se javile na Javni poziv za dodjelu sadnica s ciljem revitalizacije mljetskih sorti.

Proizvodnja sadnog materijala je rezultat četverogodišnje suradnje NP Mljet i Agronomskog fakulteta iz Zagreba, a u navedenom razdoblju su otkrivene čak 3 autohtone sorte vinove loze: mrkuša, kuljenača i diliper. Poljoprivrednicima koji uzgajaju spomenute sorte je utrostručen iznos poticaja koji se isplaćuje na godišnjoj razini od strane NP Mljet.

Preko 90% kopnenog dijela NP Mljet je prekriveno gustom borovom šumom i šumom hrasta crnike, po čemu je Mljet nadaleko poznat, ali su poljoprivredne površine i livade isto tako područja od velike važnosti za Park, s iznimnom bioraznolikošću i više od 600 različitih biljnih vrsta. Lokalno stanovništvo je od strane NP Mljet prepoznato kao jedan od ključnih partnera u zaštiti bioraznolikosti. Tradicionalnom poljoprivredom se zaustavlja sukcesija poljoprivrednih površina i njihovo zarastanje i pretvaranje u šumu.

Osobe kojima su dodijeljene besplatne sadnice sadnju će obaviti u roku od pola mjeseca od preuzimanja istih, a mi im želimo dobar urod u budućnosti!

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.