1 min. čitanja

Dronovima love brodove koji ispuštaju sumpor u zabranjenoj zoni

Dronovima love brodove koji ispuštaju sumpor u zabranjenoj zoni
Foto: EMSA/Facebook/Ilustracija

Na Baltiku se pokreće opsežna kampanja praćenja emisije štetnih plinova, koja će koristiti dronove u potrazi za brodovima koji se ne pridržavaju ograničenja ispuštanja sumpora u navedenoj regiji.

Projekt provodi Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) s Federalnom agencijom za pomorstvo i hidrografiju, a nešto slično EMSA je već provodila na području Baltika. Posebno opremljen dron će tijekom sljedeća tri mjeseca mjeriti sadržaj sumpora koji ostaje iza brodova nakon njihova prolaska kroz Baltičko more, a istodobno će se prikupljati i slikovni podaci za potrebe hidrografskog snimanja.

Dronovi će polijetati iz mjesta Staberhuk, na istočnoj obali njemačkog otoka Fehmarna te će pomoću posebnih senzora mjeriti sastav ispušnih plinova, na temelju čega će moći izmjeriti sadržaj sumpora u brodskom gorivu, koji prema propisima ne smije prelaziti razinu od 0,10 posto u području kontrole emisija na Baltiku, priopćila je EMSA.

Ukoliko dronovi utvrde veću količinu sumpora od dopuštenog, posebna inspekcija će u sljedećoj luci pristajanja obaviti inspekciju na spomenutom brodu, a radi utvrđivanja prekršaja uzimat će se i uzorci brodskog goriva. Dokaže li se kršenje strogih ograničenja emisija sumpora, prekršiteljima slijede goleme kazne.

Danske i francuske vlasti provodile su slične programe praćenja emisija s EMSA-om 2020. godine, a prošle godine agencija je provela program praćenja na Baltiku na zahtjev Odjela za zaštitu okoliša litvanskog Ministarstva okoliša.

Španjolske vlasti su tijekom prošle godine, u suradnji s EMSA-om, rasporedile dronove iznad prometnih brodskih putova u Gibraltarskom tjesnacu kako bi pratili razinu sumpornih oksida koje ispuštaju brodovi. Identificirali su gotovo 10 posto brodova koji prolaze kroz Gibraltarski tjesnac, a koji su prekršili mjere ograničenja.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.