Drama u Puli - brodogradilište krenulo "čistiti" lučicu Vergarola, ribari stali u obranu svojih barki!

Točno u sedam u šumici iznad luke s jedne strane stali su zaštitari i radnici Tehnomonta, a s druge strane okupila se skupina od dvadesetak ribara koji imaju barke u obližnjoj lučici.

Nema tome dugo da smo pisali o sukobu ribara i susjednog brodogradilišta koje ih namjerava iseliti iz lučice Vergarola. Ribari su desetljećima na toj lokaciji, ali lučica je već nekoliko godina pod koncesijom Tehnomonta, tvrtke koja je vlasnik i zemljišta iznad lučice, piše Istra24.

Tehnomont je ribarima naložio odlazak na temelju prošlomjesečne naredbe Grada Pule da se cijelo područje očisti od smeća i otpada, uključujući i ilegalne ribarske barake. No kada su se upalili bageri, upalio se i prkos ribara koji su odlučni obraniti mjesto na kojem već dugo vezuju svoje barke, pa je zbog cijele situacije na mjesto događaja stigla i policija.

Predstavnici ribara  zatražili su da se bilo kakvi radovi odgode do sudske odluke u predmetu u kojem ribari traže poništenje Tehnomontove koncesije.

- Sve je zakuhao bivši gradonačelnik Boris Miletić koji je nama iza leđa izmijenio GUP i odredio brodograđevnu luku na mjestu ribarske. Sadašnji gradonačelnik želi to promijeniti, ali županija ne surađuje. Mi pristajemo odmah otići ako nam se potpiše da ovdje neće doći do izmjena plana i prenamjene u turističke kapacitete, rekao je predstavnik ribara Radovan Simić.

Ribari su predstavnicima brodogradilišta predložili i kompromis, tj. da nastave uređivati i čistiti, no da im ostave slobodan pristup njihovim barkama koje prehranjuju njihove obitelji.

J.T.

PROČITAJTE JOŠ:

Brodogradilište vs. ribari u Puli! Traži se iseljenje ribara iz lučice Vergarola do 26. veljače!
Brodogradilište Tehnomont ima koncesiju, no ribari lučicu tradicionalno koriste. Hoće li se zaista morati “na brzaka” iseliti, i ako da, gdje će otići? Smiriti bi cijelu situaciju izgleda htio gradonačelnik Filip Zoričić koji je primio dopis od ribara ribarske lučice Vergarola. Oni u njemu mole Grad za poduzimanje mjera u