1 min. čitanja

Brodogradilište vs. ribari u Puli! Traži se iseljenje ribara iz lučice Vergarola do 26. veljače!

Brodogradilište vs. ribari u Puli! Traži se iseljenje ribara iz lučice Vergarola do 26. veljače!
Foto: Istra24/Dean Mladenović

Brodogradilište Tehnomont ima koncesiju, no ribari lučicu tradicionalno koriste. Hoće li se zaista morati "na brzaka" iseliti, i ako da, gdje će otići?

Smiriti bi cijelu situaciju izgleda htio gradonačelnik Filip Zoričić koji je primio dopis od ribara ribarske lučice Vergarola. Oni u njemu mole Grad za poduzimanje mjera u okviru ovlasti. Ribari su, kako navode u dopisu, ponukani tražiti pomoć zbog obavijesti od strane Tehnomont brodogradilišta Pula, kojom je naloženo, kako stoji u obavijesti, uklanjanje brodica, objekata i stvari zatečenih u brodogradilišnoj luci do 26. veljače 2024. godine.

Gradonačelnik je odmah nakon zaprimanja dopisa poslao zahtjev za zajednički sastanak predsjednici Uprave Tehnomonta, ribarima kao i svim drugim uključenim stranama da sjednu za stol i pokušaju se dogovoriti.

- U skladu s dobrom i dugom ribarskom tradicijom, a sa željom da i brodogradnja i ribarstvo ostanu i opstanu u Puli, na području lučice Vergarola, zamolio bih Vas da svi opet sjednemo za stol i da se dogovorite s ribarima - rekao je gradonačelnik Zoričić.

No, iz Tehnomonta druga priča. Istra24 navodi kako je Predsjednica uprave Tehnomonta Gordana Deranja objasnila da je u čišćenje parcele u Tehnomontovom vlasništvu krenula upravo na temelju rješenja od 19. siječnja koje je Tehnomontu izdao Grad Pula. U tom rješenju piše da Tehnomont mora svoju parcelu dovesti u red u roku od 60 dana ili će to učiniti Grad te trošak i kaznu naplatiti Tehnomontu.

Da se čovjek zapita što se ovdje događa i tko je tu zbunjeniji od koga?

Inače, dio zemljišta je u vlasništvu Tehnomonta, a dio je pomorsko dobro na kojem koncesiju ima brodogradilište. Grad Pula je ribarima prije nekoliko mjeseci ponudio alternativno rješenje kojim bi mogli barke prebaciti u lučicu kraj Cementare ili u lučicu na Zonki. To se dosad nije dogodilo.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.