2 min. čitanja

Doznali smo što američki ratni brod radi u zadarskoj luci Gaženica

Doznali smo što američki ratni brod radi u zadarskoj luci Gaženica
Foto: Youtube / Screenshot / Zadarski.hr

ZADAR - U zadarsku luku Gaženica još 24. siječnja uplovio je američki ratni brod, o kojem iz Lučke uprave nisu željeli dati ništa više od tehničkih podataka.

Novinare su proslijedili hrvatskom Ministarstvu obrane, a MORH nas pak u našoj državi proslijeđuje stranom, američkom veleposlanstvu.  

MORH: "Znamo o čemu se radi, ali ništa ne možemo reći bez njih"

- Nisu aktivnosti s našom vojskom, tražili su samo suglasnost za uploviti u zadarsku luku Gaženica. Ne možemo ništa komentirati za taj brod, nije vojna vježba. Čula sam se s veleposlanstvom, tražili su od nas da novinare prebacimo njima. Mi znamo o čemu se radi, ali ne možemo reći ništa bez njih – kazala je nam je glasnogovornica MORH-a Ivana Franić.

Uputili smo stoga upit Američkoj ambasadi u Zagrebu, iz koje je stigao odgovor - na engleskom jeziku. Osim što smo morali upit slati ambasadi strane države, morali smo u svojoj zemlji prevoditi odgovor na naš službeni, hrvatski jezik.

Brod osigurava popunu udarne Šeste flote

Pa evo odgovora:

- USNS Arctic (T-AOE 8), treći brod klase brzih borbenih potpornih brodova Military Sealift Command Supply, stigao je 24. siječnja u Zadar, radi popravka i održavanja.

Arctic može nositi više od 156.000 barela nafte, 1.800 tona streljiva, 250 tona suhih skladišta i 400 tona hladnjača, za dopunu brodova dok su u plovidbi.

Trenutno, Arktik osigurava popunu raznih brodova udarne grupe nosača razmještenih u područje djelovanja Šeste flote.

Military Sealift Command upravlja s otprilike 125 mornaričkih pomoćnih brodova s ​​civilnom posadom, popunjava brodove američke mornarice, strateški postavlja borbeni teret na moru i premješta vojni teret i zalihe koje koriste raspoređene američke snage i koalicijski partneri diljem svijeta.

Američka Šesta flota, sa sjedištem u Napulju, u Italiji, provodi cijeli spektar zajedničkih i pomorskih operacija, često u dogovoru sa savezničkim i međuagencijskim partnerima, kako bi unaprijedila interese američke nacionalne sigurnosti te sigurnost i stabilnost u Europi i Africi.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U zadarsku Gaženicu uplovio američki ratni brod
U zadarsku luku Gaženica u srijedu je uplovio američki ratni brod US Naval Ship Arctic, javlja Zadarski.hr. Riječ je o američkom borbenom brodu dugom 230 metara, koji je u Zadar, gdje će ostati dva tjedna, doplovio iz luke Augusta u Italiji. USNS Arctic je brod izgrađen 1992.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.