2 min. čitanja

DOROTEA PUŽ izumila kavez za uzgoj hobotnica

DOROTEA PUŽ izumila kavez za uzgoj hobotnica
Photo: Pixabay

KASTAV – Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac primio je Doroteu Puž iz Kluba inovatora KIN Kastav, pobjednicu desete Nacionalne izložbe mladih inovatora, s inovacijom koja se odnosi na uzgoj hobotnica. Dorotea Puž na ovogodišnjoj je Nacionalnoj izložbi pobijedila s drugim stadijem njezina projekta, a za prvi je dio projekta »Kavez za sabiranje paralarvi hobotnice i njihovo dohranjivanje do bentonske faze razvoja«, koji je razvila s mentorom Robertom Pužem, već bila nagrađena zlatnom medaljom na lanjskoj izložbi, piše Novi list.

– Prvi stadij projekta odnosi se na kavez u kojem se potiče rast i razvoj hobotnica u sklopu ekosustava u moru. Hobotnice u svom staništu ostavljaju na tisuće paralarvi, ali u prirodi do odrasle hobotnice prežive samo dvije. U slučaju kaveza stopa preživljavanja je 99 posto, jer nema prirodnih neprijatelja. Dio odraslih hobotnica potom bi se puštao u prirodu.

U drugom stadiju projekt se širi na cijelu uvalu, dovoljne dubine mora, koja bi se zatvorila na način da je zaustavljen put prirodnim grabežljivcima, dok bi i dalje bio osiguran normalan protok mora, objasnila je Dorotea Puž, koja trenutno pohađa prvu godinu studija znanosti o moru u Puli, a želja joj je potom završiti dvogodišnju specijalizaciju u Ravenni.

Na primanju su bili i Kazimir Mihić te Silvano Skočaj iz Saveza inovatora Primorsko-goranske županije, te predsjednik Kluba inovatora KIN Kastav Martin Šarčević.

Photo: Pixabay

– Deseta Nacionalna izložba uspješno je održana, a želja nam je i sljedećih godina zadržati pozitivne trendove. Na 600 četvornih metara prostora predstavilo se gotovo 60 izlagača i iskorak je jasno vidljiv. Prvo izdanje izložbe održano je u Kastvu u prostoru Gradske vijećnice, potom smo se širili na Šporovu jamu pa školsku sportsku dvoranu, a kasnije su se kao domaćini uključili najprije Bakar pa od ove godine i Matulji. Sljedeća izložba bit će održana u Bakru, a najavit ćemo je radionicom što ju planiramo održati u OŠ Milana Brozovića u Kastvu, rekao je Kazimir Mihić.

Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac najavio je da u suradnji s KIN Kastav namjeravaju ojačati inovatorsku priču, a predsjednik KIN-a Martin Šarčević pojasnio je kako planiraju održavati radionice, na kojima bi se stvarali novi mladi inovatori.

– Pomagali bi mladima od samih početaka da čim počnu nešto zamišljati u svojoj glavi, zatim to pokušaju i proizvesti, rekao je Martin Šarčević.

Novi list

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.