1 min. čitanja

Dogovoreno povećanje minimalne plaće pomorcima u iduće tri godine

Dogovoreno povećanje minimalne plaće pomorcima u iduće tri godine
Foto: Pixabay/Ilustracija

Odbor UN-ove Međunarodne organizacije rada (ILO) službeno je odobrio odluku o povećanju plaća pomorcima u naredne tri godine, nedugo nakon što je postignut globalni sporazum između brodara i pomoraca da minimalna plaća pomoraca u iduće tri godine poraste za 4%.

Dogovoreno je tako da će minimalna plaća pomorca od 1. siječnja iduće godine biti 658 dolara, od 1. siječnja 2024. ona raste na 666 dolara, dok će od 1. siječnja 2025. godine minimalna plaća pomoraca iznositi 673 dolara.

Iako je minimalna plaća koju određuje ILO preniska prema standardima u razvijenim državama svijeta, pomorska industrija ovu odluku smatra pozitivnim korakom prema postizanju dostojanstvenih uvjeta rada i zapošljavanja pomoraca diljem svijeta, piše Pomorac.hr.

Pomorska industrija jedini je sektor s formalno priznatim i globalno dogovorenim minimalcem, koji postoji od 1958. godine. Nova pravila o minimalnom iznosu plaća univerzalno se primjenjuju na “osposobljene pomorce” i široko su priznata unutar cijele pomorske industrije.

Standard minimalne plaće dio je Konvencije o radu pomoraca (MLC) iz 2006. godine, koja je stupila na snagu 20. kolovoza 2013. godine. Konvenciju je ratificirala 101 država članica ILO-a, čime je obuhvaćeno približno 96% globalne brodske tonaže.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.