1 min. čitanja

DOBRA PRILIKA Pokažite svoju kreativnost o morskoj tematici i osvojite 10 tisuća eura

DOBRA PRILIKA Pokažite svoju kreativnost o morskoj tematici i osvojite 10 tisuća eura
Foto: Pixabay/Ilustracija

Europski pomorski odbor (EMB) raspisao je natječaj u kojem nude 10 tisuća eura za najbolji umjetnički rad na temu podizanja svijesti o važnosti očuvanja mora. Natječaj se provodi u sklopu programa EMBracing the Ocean, a prijave radova zaprimaju se do 21. veljače 2022. godine.

Oceani pokrivaju 70% Zemljine površine i čine 95% biosfere te su neophodni za održavanje života na našem planetu. Oceani imaju veliku ulogu u reguliranju globalnih klimatskih sustava jer apsorbiraju jednu trećinu CO2 iz atmosfere, ali i većinu Zemljine suvišne topline. Pružaju potencijal za ogroman izvor obnovljive energije, zaštitu obale, rekreaciju i kulturnu dobrobit, a ne zaboravimo i da su važan izvor hrane i lijekova.

No da bi ljudi u svemu gore navedenom mogli uživati, ali i osigurati isto generacijama koje dolaze, morski ekosustav mora biti zdrav i otporan. Nažalost, oceani su prvi na udaru galopirajućih klimatskih promjena, zbog čega je više nego ikad nužno iskoristiti sve dostupne kanale putem kojih će se podizati razina svijesti o potrebi očuvanja velikog plavetnila.

Jedan od takvih kanala je i ovaj natječaj u sklopu kojeg je EMB osigurao bespovratna sredstva u iznosu od 10.000 eura za dva nagrađena umjetnička djela iz bilo koje kreativne discipline, uključujući kreativne komunikacije, vizualne umjetnosti, književne umjetnosti, izvedbene umjetnosti i instalacijske umjetnosti.

Rad bi se trebao usredotočiti na bilo koju temu znanosti o oceanu relevantnu za održivi razvoj, uključujući, ali ne ograničavajući se na one obuhvaćene radom EMB-a o morskoj znanstvenoj politici, i/ili širim aktivnostima u okviru Desetljeća oceana. Rad bi trebao imati za cilj podizanje društvene svijesti o odabranoj temi te potaknuti promjenu ponašanja za održivu budućnost.

Natječaj je otvoren do 21. veljače 2022. godine, a detalje možete pronaći OVDJE.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

TIHI OCEAN Golemo morsko prostranstvo, toliko veliko da duž njega stane pet Mjeseca!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.