Do kad će se masakrirati riba na ušću rijeke Mirne?

ISTRA - Bezakonje, nered i različito tumačenje onoga što je u naravi zabranjeno svakodnevno se događa na ušću rijeke Mirne. Građani često upozoravaju, mi smo često i pisali, no izgleda - uzalud!

"Do kada će se događati masakriranje ribe na ušće rijeke Mirne?", pita se čitatelj, čije pismo objavljujemo u cijelosti:

"Otelo se kontroli"

- Ovo se otelo kontroli, policija prolazi i ne reagira na ove umjetnike što sa takozvanim rampinima ranjavaju ribu koja kasnije ugiba.

Navodno a što je izgleda i istina da je to dozvoljen riboliv jer i meni je policajac prilikom kontrole pokazao rampin i rekao da s ovom dozvolom koju imam mogu rampinivati do table rijeka  Mirna, uzvodno 1 km.

Da li u ovoj našoj državi ima netko tko će glasno i jasno kazati ili napisati zakon o ovom nehumanom ribolovu.

U prilogu šaljem jednoga brancina od cca 800 g. Koji je ranjen, bilo je mračno i nisam primijetio to na njemu inače bih ga pustio da živi.

Foto: Čitatelj

Apeliram na zakonodavce da donesu pravilnu odluku, inače u onom bivšem zakonu što se pljuje po njemu za to se išlo sudcu za prekršaje - kaže čitatelj.

Foto: Morski HR

Mišura: "Ne, to nije dozvoljeno!"

A ovo pitanje smo postavili i glavnom i odgovornom čovjeku u Upravi ribarstva pri Ministarstvu poljoprivrede.

U javnosti postoje nedoumice oko haklanja. Oni koji tako love, kažu da ne krše zakon, dok struka kaže da rampin, odnosno trokuka nije na popisu dozvoljenih alata, pa je samim tim i zabranjena. Možete li to pojasniti?

– Zabranjeno je! Rampin ili trokuka nije dozvoljen alat, a haklanje je zabranjeno u Zakonu o slatkovodnom ribarstvu. Bez obzira što je to na moru, zato što nije uvršteno u pravilnik o gospodarskom ribolovu. Taj alat se trenutno ne smije koristiti - ispričao je za Morski HR na ovu temu šef uprave ribarstva Ante Mišura.

B.K. / J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Uhvaćen u nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne!
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Nije prvi put da objavljujemo dokumentirane slučajeve iz Antenala, kod istarskog Novigrada za koje smo dobili i snimke, no unatoč tome što je nedozvoljen,…
VIDEO Više osoba snimljeno u krajnje nehumanom i nedozvoljenom ribolovu na ušću rijeke Mirne! | | Morski HR
Haklanje ili rampinavanje krajnje je nehuman način ribolova, koji u nijednom pravilniku o ribolovu nije dozvoljen, no ipak se održava. Posljednji dokumentirani slučaj, za kojeg smo dobili i